Stručnjaci tvrde da je u ove igračke isplativije ulagati nego u zlato

Jedna od omiljenih igrački i malih i velikih su kultne Lego kocke, a čini se da investiranje upravo u taj proizvod može biti unosnije od investiranja u zlato.
Stručnjaci tvrde da je u ove igračke isplativije ulagati nego u zlato
Foto: Pixabay
Naime, ruska ekonomska škola objavila je studiju koja kaže kako je ulaganje u Lego kocke bolja investicija od kupovine zlata, deonica i obveznica.
 
"Lego kocke nisu izložene uticajima tržišta, vrednosti, momentuma i rizika promenjivosti prihoda, već samo zavise od - veličine kutije", objašnjeno je u studiji uz podatak kako u razdoblju od 1987. do 2015. godine povrat od ove institucije broji čak 11 odsto.
 
Uz to, autori studije navode kako mala izloženost standardnim faktorima rizika čine Lego sjajnom alternativnom investicijom uz odličan potencijal za diverzifikaciju, odnosno upotpunjavanje ili proširivanje proizvodnog ili prodajnog asortimana uključivanjem novih proizvoda i usluga koji se razlikuju od dosadašnjih.
 
To potvrđuje i slučaj s najskupljim, limitiranim izdanjem Lego setova poput Lego Captain America & Iron Man seta, Lego Mađioničara, kompletnog seta svih 55 Lego Harry Potter izdanja i minifigura te Zombieja, koji su u prodaji bili od 2014. godine, a kako piše CNet, sada je za njih potrebno izdvojiti šestocifreni iznos.
 
Oni koji sebi ne mogu da priušte ulaganje u skupocene i ograničene setove poput spomenutih, okreću se ilegalnom načinu zarade na Lego kockicama. 
 
"Postoji crno tržište za sve stvari koje su vredne. Lego kocke su jako tražene na tom tržištu, a izuzetno ih je lako prodati jer nemaju jedinstvene serijske brojeve", rekao je za strane medije Piter Simpson, načelnik portlandske policije.
 
To je bio slučaj i u San Dijegu 2015. godine kada je uhapšena grupa lopova koja je prodavala ukradene Lego kocke, čija je vrednost iznosila više od 13.000 evra, ali i slučaj iz Oregona kada je 43-godišnji muškarac ukrao Lego set Ratovi zvezda R2-D2 vredan oko 540 evra.
  • Sanja

    03.02.2019 22:30
    Na Najlon pijaci ih možete naći po vrlo povoljnim cenama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija