Poreska uprava godinu dana nije objavila spisak najvećih dužnika

Poreska uprava, uprkos zakonskoj obavezi da spisak najvećih poreskih dužnika objavljuje najmanje jednom godišnje na svom sajtu, to nije učinila već više od godinu dana, piše Insajder.
Poreska uprava godinu dana nije objavila spisak najvećih dužnika
Foto: Pixabay
Spisak najvećih poreskih dužnika poslednji put je objavljen sa presekom stanja na dan 31. decembra 2017. godine i to početkom februara 2018. godine. Od tada je prošlo već više od godinu dana. 
 
Na zahtev Insajdera Poreska uprava nije dostavila traženi spisak niti je odgovorila na pitanje kada će on biti objavljen. Umesto toga dostavili su citat i tumačenje zakona.
 
"Shodno Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava ima obavezu da jednom godišnje objavljuje na svojoj internet strani naziv, odnosno ime i prezime, PIB i iznos poreskog duga poreskih dužnika, i to pravnih lica sa poreskim dugom u iznosu od 20 miliona dinara i više i preduzetnika sa poreskim dugom u iznosu od pet miliona i više, čime obaveza čuvanja tajnog podatka nije povređena", stoji u odgovoru Poreske uprave.
 
Oni dalje objašnjavaju kako oni tumače zakonske odredbe i svoje obaveze.
 
"Poreska uprava je spiskove najvećih dužnika poslednji put objavila u februaru 2018. godine. U gore navedenoj zakonskoj odredbi nije decidirano propisano u kom periodu godine se isti podaci objavljuju, već samo da objavljeni podaci sadrže presek stanja na poslednji dan kalendarskog meseca koji prethodi danu objavljivanja", navode u Poreskoj upravi.
 
Iz ovog odgovora se može zaključiti da Poreska uprava spisak poreskih dužnika može da objavi i na kraju godine, čime bi praktično ušla u drugu godinu neobjavljivanja informacija. Činjenica je da je Poreska uprava više puta do sada prekršila svoju zakonsku obavezu. Tako je, prema zakonu koji su sami citirali, spisak poreskih dužnika na dan 31. decembra 2017. trebalo da bude objavljen dan posle. Umesto toga, Poreska uprava je listu objavila mesec dana kasnije.
 
Činjenica je takođe da je spisak najvećih poreskih dužnika poslednji put objavljen mimo zakonskih rokova i tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja.
 
Zakonska obaveza kojom je predviđena dinamika objavljivanja spiska najvećih poreskih dužnika više puta je menjana. Poreska uprava je najpre imala obavezu da izveštaj objavljuje kvartalno, zatim dva puta godišnje, a prema poslednjim izmenama - najmanje jednom godišnje.
 
Na poslednjem objavljenom spisku dužnika zaključno sa 31. decembrom 2017. je 389 aktivnih firmi koje pojedinačno duguju od dva miliona do čak 18 miliona evra, koliko je dugovalo akcionarsko društvo Borba, inače u vlasništvu države. Među najvećim dužnicima su bile i firme Bogoljuba Karića, Miroslava i Marka Miškovića, Miroslava Bogićevića, Vojina Lazarevića, Dragana Đurića, Zvonka Veselinovića.
 
Iz poslednjih objavljenih podataka koje je objavila Poreska uprava, može se videti da samo prvih dvadesetak firmi na spisku na dan 31. decembar 2017. duguje državi za porez čak više od 110 miliona evra.
 
Spisak najvećih poreskih dužnika objavljen je prvi put 2011. godine. Tada je javnost saznala da 300 najvećih dužnika duguje čak dve milijarde evra za porez.
  • novosadjanka

    18.02.2019 14:50
    sajt
    @LPA pronasla .korisnicki servis ,hvala
  • LPA

    18.02.2019 09:55
    Sajt radi vec mesecima, link: https://lpa.gov.rs/jisportal/
  • duja

    18.02.2019 07:39
    A kako bivsi vodja placa porez na nelegalno izgradjene vikendice???Ako uopste placa????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija