Srbija i dalje na "crnoj listi" FATF: Zakoni se ne primenjuju, političari to ne priznaju

FATF je najvažnija svetska institucija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Činjenica da je Srbija na "crnoj listi" rizičnih zemalja te organizacije može da ima ozbiljne posledice koje su direktno vezane i za ulazak u EU.
Srbija i dalje na "crnoj listi" FATF: Zakoni se ne primenjuju, političari to ne priznaju
Foto: Pixabay
Dok predstavnici vlasti svojim izjavama umanjuju značaj ovakvog statusa Srbije, predstavnici MMF i Svetske banke u razgovoru za Insajder objašnjavaju da je to ozbiljan problem koji Srbija mora što pre da reši.
 
Iako je Srbija 2012. prva u regionu počela sa primenom preporuka  FATF, za sedam godina stigla je do “crne liste” uz Siriju, Pakistan, Bocvanu…  
 
Od kada se pre godinu dana našla na crnoj listi rizičnih zemalja, zbog toga što nije usvojila preporučene antikorupcijske zakone, Srbija je na njoj do danas ostala iako su zakoni u međuvremenu usvojeni, jer mora da dokaže i da ih primenjuje.
 
"Razlog je što je FAFT video da je primena preporuka prespora. Sada se, na osnovu mojih razgovora sa ekspertima, vidi brža primena i zbog toga se nadam da će Srbija uspeti da izađe sa te liste uskoro", rekao je za Insajder Sebastijan Sosa, šef Kancelarije MMF u Beogradu.
 
Preporuke FATF-a direktno su vezane i za dva glavna pregovaračka poglavlja za ulazak Srbije u EU - poglavlje 23 u oblasti borbe protiv korupcije i 24 u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma.
 
Kada su otvorena u julu 2016, Srbija se između ostalog, obavezala da će svoje zakonodavstvo uskladiti sa 40 preporuka FATF. Bez toga, nema ulaska u Evropsku uniju. Ovo međutim nisu jedine potencijalne posledice negativne ocene FATF. 
 
"Ukoliko se takav status bude prolongirao to će imati za posledicu opadanje poverenja investitora i stvaranje nesigurne sredine za ulaganje", navodi Sosa.
 
S druge strane, kada je Srbija u februaru 2018. godine prvi put stavljena na listu rizičnih zemalja, umesto objašnjenja zašto nisu ispunjene date preporuke  premijerka Ana Brnabić je ocenili da je ta odluka politički motivisana.
 
Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndgva međutim ima drugačije objašnjenje od premijerke, on smatra da je ta odluka proceduralna.
 
Sledeću procena, odnosno ocenu napretka Srbije u ispunjavanju datih preporuka , FATF će raditi ponovo u junu. Do tada, da bi bila skinuta sa "crne liste", Srbija mora da dokaže da se usvojeni antikorupcijski zakoni primenjuju i u praksi.
  • Predragg

    16.03.2019 22:40
    Vrse pritisak na nasu drzavu jer ne vole naseg Predsednika Aleksandra Velikog Prepodobnog. Ko je video da se u jednoj drzavi mora bas sve po zakonu? Provoditi zakone koje su nametnuli stranci i to nama,najpostenijima. Mi smo izmislili Grcko i Rimsko Pravo,covece.
  • artistic

    16.03.2019 22:11
    Politicari jedino priznaju udobnu fotelju , pljackanje gradjana i punjenje dzepova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.