Svetska banka: Rast Srbije ove godine 3,5 odsto

Svetska banka je u novom Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan konstatovala da je privredni rast Srbije od 4,2 odsto u prošloj godini nadmašio očekivanja i predviđa da će u 2019. iznositi 3,5 procenata, a naredne godine četiri odsto.
 Svetska banka: Rast Srbije ove godine 3,5 odsto
Foto: 021.rs
U izveštaju, koji je predstavljen novinarima u Beogradu, navodi se da je "u Srbiji, najvećoj ekonomiji u regionu Zapadnog Balkana, privredni rast 2018. podstaknut potrošnjom i investicijama, delimično usled povećanja plata u javnom sektoru i penzija, te oporavka energetskog sektora nakon pada proizvodnje u 2017."
 
"Došlo je do povećanja potrošnje i ona vuče naš BDP, takođe i dalje imamo visok rast investicija u javnom sektoru i faktori na strani tražnje takođe doprinose rastu. Još uvek ima prostora za povećanje, naročito što se tiče investicija u javnom sektoru, zato što mi imamo i dalje veoma visok suficit samo u januaru je bio nekih 18 milijardi dinara", naveo je Lazar Šestović, ekonomista Svetske banke.
 
Svetska banka napominje da ekonomski rast na Zapadnom Balkanu beleži ubrzanje sa 2,6 posto u 2017. godini na 3,8 posto lani, uz projekciju da će on u proseku iznositi 3,7 procenata u ovoj i idućoj godini.
 
Međutim, ovakvi izgledi su podložni rastućim spoljnim i domaćim rizicima, uključujući geopolitičke i trgovinske sporove, te sporiji od očekivanog tempa strukturnih reformi, upozorava se u izveštaju i ocenjuje da je stoga potrebno ubrzavanje reformi.
 
Zemlje u regionu, kako se dodaje, sada imaju priliku da unaprede reforme kako bi ublažile ove rizike usred sve većih zahteva javnosti za većim ekonomskim mogućnostima.
 
"Tempo otvaranja radnih mesta usporen"
 
Uprkos snažnijem rastu u 2018. godini, u regionu je otvoren manji broj novih radnih mesta, što odražava ograničenu dinamiku privatnog sektora, navodi se i precizira da je prošle godine u regionu otvoreno samo 96.000 radnih mesta, uglavnom u proizvodnji i uslugama, u poređenju sa 171.200 radnih mesta otvorenih 2017. godine.
 
"Tempo otvaranja radnih mesta je usporen, ovo reflektuje limitiranu dinamiku privatnog sektora", ističe Stiven Ndegva, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.
 
Stopa nezaposlenosti je opala prošle godine, ali je i dalje visoka, posebno za žene i mlade. U nekim zemljama je pad nezaposlenosti proizašao iz povećane neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne zbog novootvorenih radnih mesta, smatra Svetska banka.
 
"Kreatori politika u regionu treba da sprovedu reforme koje mogu da dovedu do održivog zamajca privrednog rasta koji stvara radna mesta", kaže Linda Van Gelder, direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan.
 
Zbog toga je potrebno da zakoni sa papira brže prelaze u praksu, slobodna konkurencija, posebno u energetici. čvršća saobraćajna i digitalna povezanost regiona.
 
"Ulaganje u ljude, u ljudski kapital sporije se isplati, ali obezbeđuje budućnost. Zato je potrebno ulagati u obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu", navodi Marko Ernandez, rukovodilac Tima za Zapadni Balkan Svetske banke.
  • Limun

    03.04.2019 10:08
    @ Pera
    Ovako nešto ti naravno smeta i lažno je ali da je objavljena opet neka idiotska vest kako je u Srbiji 30% nepismeno a pritom nisi u svom veku ovde sreo nepismenog čoveka i da od 5 žena 4 trpi naselje iako u svom životu si možda sreo iili naslutio da neka žena trpi nasilje ali to sigurno nije ni tvoja majka ni sestra ni ćerka nego temo neka žena onda bi ti vest bila potpuno ispravna bez obzira ko je potpisuje.
  • Gagarin

    03.04.2019 05:17
    Dobra Vest...
    Ali da bi se zaista osetilo u drustvu, trebala bi stopa rasta bar dvostruko veca od ovoga. Nije nemoguce, krece se sa niskog nivoa, visak u budzetu bi trebalo upotrebiti za popravljanje putne infrastrukture i povracaj oduzetog penzionerima - oni ce ionako to da potrose, pa ce se novac veoma brzo vratiti nazad, obrnuti, i dodatno pokrenutni privredni rast.
  • pera

    02.04.2019 23:19
    ..
    A jel moze neki 'funkcioner' neke svetske organizacije koji kaze kako je ovde super, a da se ne preziva na 'ić'? I ako mogu brojke i nasih suseda, pa da uporedimo taj rast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija