MMF: Korupcija svet košta bilion dolara poreskih prihoda

Svet bi suzbijanjem korupcije godišnje mogao da generiše dodatnih 1.000 milijardi dolara poreskih prihoda, prema istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda.
MMF: Korupcija svet košta bilion dolara poreskih prihoda
Foto: Pixabay
Pored povećanja državnih prihoda, borba protiv korupcije može doprineti smanjenju rasipanja javnih resursa, kao i podizanju opšteg poverenja javnosti u vlade, navodi MMF u svom "Fiskalnom monitoru".
 
"Manje korupcije znači manji gubitak prihoda i manje rasipanje sredstava, kao i kvalitetnije obrazovanje i infrastrukturu", navodi se u izveštaju.
 
Analizom, koja je obuhvatila više od 180 zemalja sveta, utvrđeno je da najkorumpiranije zemlje prikupljaju manje poreza jer se u njima često plaća mito kako bi se izbegla ta dažbina. Takođe, u zemljama gde poreski obveznici veruju da je njihova vlada korumpirana, verovatnije je da izbegnu plaćanje poreza.
 
Izveštaj je pokazao da najmanje korumpirane vlade prikupe za četiri odsto više BDP-a u poreskim prihodima od zemalja na istom nivou ekonomskog razvoja koje imaju najvišu stopu korupcije.
 
Među preporukama za borbu protiv korupcije, Fond je naveo potrebu profesionalizacije javnog sektora, uključujući zapošljavanje prema zaslugama, kao i potrebu pojednostavljenja poreskih propisa.
  • Мунгос

    07.04.2019 12:01
    Интересантно је да се ММФ бори против корупције.
    То је као када се неко бори против самог себе.
    У ствари, ММФ се бори против корупције на нижем нивоу.
    Јер је корупција на нивоу ММФ успешно уведена у Законске и правне тековине Европске Уније.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija