Menu 021

Arapi vlasnici 12.000 hektara zemljišta u Srbiji

Kompanija za proizvodnju žitarica Elite Agro LLC registrovana u Abu Dabiju, preuzela je nedavno 100 odsto vlasništva u AL Rawafed Holdingu, čime je nakon spajanja, arapska kompanija postala vlasnik 12.000 hektara oranica u Srbiji i ušla u grupu vodećih domaćih zemljoposednika, objavila je Nova ekonomija.
Info 14.04.2019. | 13:04 > 14:19
Arapi vlasnici 12.000 hektara zemljišta u Srbiji
Foto: 021
Kako je nedavno objavljeno u rešenju o koncentraciji dve kompanije koje je izdala Komisija za zaštitu konkurencije Srbije, glavni konkurentni Arapa su sada Matijević Agrar sa oko 30.000 hektara, MK Grupa Miodraga Kostića sa oko 25.000 hektara, PKB nedavno prodat takođe arapskoj Al Dahri sa oko 18.000 hektara, Almeh sa 15.000 hektara i Delta Agrar Miroslava Miškovića sa oko 12.000 hektara.
 
Komisija je dozvolila koncentraciju uz obrazloženje da to neće značajno uticati na tržišno učešće dve kompanije, u segmentu tri glavna proizvoda. Te podatke je Komisiji dostavila kompanija Elite Agro.
 
Elite Agro je na srpskom tržištu 100 odsto vlasnik kompanije Yugo Ellite Agro koja vlasnik Zobnatice iz Bačke Topole.
 
Al Rawafed u Srbiji je zajednička kompanija Vlade Srbije i istoimene arapske kompanije koja je formirana nekoliko meseci pre nego što je Vlada Srbije 2014. sa arapskom kompanijom sklopila posao o prodaji više srpskih poljoprivrednih kombinata. Ovaj aranžman je prethodno bio planiran sa takođe arapskom kompanijom Al Dahra, ali je iz nepoznatih razloga prebačen na Al Rawafed.
 
Al Rawafed je srpskoj javnosti poznata i po tome što je postala vlasnik vojnog dobra Morović u Karađorđevu za koje navodno nije platila ni dinar zakupa državi Srbiji, navodi Nova ekonomija. Prema istraživanju Insajdera, u poslu sa tom kompanijom, samo na jednom posedu u Karađorđevu, država je prethodne tri godine imala i do šest puta manje prihode nego dok je tim zemljištem upravljalo Ministarstvo odbrane.
 
AL Rawafed Srbija na oko 10.400 hektara bavi se pretežno uzgajanjem pšenice, kukuruza, suncokreta i soje, od čega je 2.586 hektara sopstvenog zemljišta, a ostalo zemljište se koristi po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji i putem ugovora o zakupu, navodi se u rešenju Komisije.
 
Yugo Elite, preko Zobnatice, obrađuje 1.600 hektara zemlje.
Autor: Nova ekonomija
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • N.Sad
  17.04.2019 08:47
  Marko@ Misliš na onoga Hitlera što je prodao zemlju Todoriću, Ircima itd. ili....
 • N.Sad
  17.04.2019 08:44
  Jovan2@ Todorić je kupio za 50 dinara hektar. Sad oni isti što su mu prodali tu zemlju su naj veći protivnici prodaje zemlje strancima. Njega nisu tretirali kao stranog državljanina valjda zato što mu prezime završava na ić. Šta su mu ono još prodali da se prisetimo.
 • Realista
  15.04.2019 10:52
  Realnost
  Zakon o poljoprivrednom zemljištu ("Sl.glasnik R.Srbije" br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009, 112/2015, 80/2017 i 95/2018 - dr. zakon)

  Član 1
  Ovim zakonom uređuje se planiranje, zaštita, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i druga pitanja od značaja za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta kao dobra od opšteg interesa.

  Poljoprivredno zemljište je dobro od opšteg interesa za Republiku Srbiju koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju i ne može se koristiti u druge svrhe, osim u slučajevima i pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.

  Ovim zakonom obrazuje se Uprava za poljoprivredno zemljište (u daljem tekstu: Uprava), kao organ uprave u sastavu ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) i uređuje njen delokrug.

  Vlasnik poljoprivrednog zemljišta ne može biti strano fizičko,odnosno pravno lice, osim ako ovim zakonom nije drugačije određeno u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, sa jedne strane, i Republike Srbije, sa druge strane("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 83/08 i 12/14 - u daljem tekstu: Sporazum).

  Izgleda da Ujedinjeni Arapski Emirati pripadaju Evropskoj zajednici.
 • CRVENKA
  15.04.2019 09:47
  mrtva zemlja
  Dali neko prati šta se radi na Zobnatici,...... sadi se borovnica,..... a posle borovnice šta uraditi sa tim zemljištem ???

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest