Arapi vlasnici 12.000 hektara zemljišta u Srbiji

Kompanija za proizvodnju žitarica Elite Agro LLC registrovana u Abu Dabiju, preuzela je nedavno 100 odsto vlasništva u AL Rawafed Holdingu, čime je nakon spajanja, arapska kompanija postala vlasnik 12.000 hektara oranica u Srbiji i ušla u grupu vodećih domaćih zemljoposednika, objavila je Nova ekonomija.
Arapi vlasnici 12.000 hektara zemljišta u Srbiji
Foto: 021
Kako je nedavno objavljeno u rešenju o koncentraciji dve kompanije koje je izdala Komisija za zaštitu konkurencije Srbije, glavni konkurentni Arapa su sada Matijević Agrar sa oko 30.000 hektara, MK Grupa Miodraga Kostića sa oko 25.000 hektara, PKB nedavno prodat takođe arapskoj Al Dahri sa oko 18.000 hektara, Almeh sa 15.000 hektara i Delta Agrar Miroslava Miškovića sa oko 12.000 hektara.
 
Komisija je dozvolila koncentraciju uz obrazloženje da to neće značajno uticati na tržišno učešće dve kompanije, u segmentu tri glavna proizvoda. Te podatke je Komisiji dostavila kompanija Elite Agro.
 
Elite Agro je na srpskom tržištu 100 odsto vlasnik kompanije Yugo Ellite Agro koja vlasnik Zobnatice iz Bačke Topole.
 
Al Rawafed u Srbiji je zajednička kompanija Vlade Srbije i istoimene arapske kompanije koja je formirana nekoliko meseci pre nego što je Vlada Srbije 2014. sa arapskom kompanijom sklopila posao o prodaji više srpskih poljoprivrednih kombinata. Ovaj aranžman je prethodno bio planiran sa takođe arapskom kompanijom Al Dahra, ali je iz nepoznatih razloga prebačen na Al Rawafed.
 
Al Rawafed je srpskoj javnosti poznata i po tome što je postala vlasnik vojnog dobra Morović u Karađorđevu za koje navodno nije platila ni dinar zakupa državi Srbiji, navodi Nova ekonomija. Prema istraživanju Insajdera, u poslu sa tom kompanijom, samo na jednom posedu u Karađorđevu, država je prethodne tri godine imala i do šest puta manje prihode nego dok je tim zemljištem upravljalo Ministarstvo odbrane.
 
AL Rawafed Srbija na oko 10.400 hektara bavi se pretežno uzgajanjem pšenice, kukuruza, suncokreta i soje, od čega je 2.586 hektara sopstvenog zemljišta, a ostalo zemljište se koristi po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji i putem ugovora o zakupu, navodi se u rešenju Komisije.
 
Yugo Elite, preko Zobnatice, obrađuje 1.600 hektara zemlje.
  • Ok

    05.12.2019 17:07
    Ko je bio direktor Karađorđeva?
  • Iva

    24.04.2019 20:21
    Glad
    Ne prodajte vise ni pedalj svoje zemlje...baste.. da za 5 godina ima sta da jedete...i to ce te saditi ilegalno..kao marihuanu... isim kao ...za sad Delte i MK ...sve je arapsko... a Matijevic ce da im proda... oni su ovde nasli da se hrane.. kod mene u ataru vec 2 godinu ne dozvoljavaju narodu ni da pabirci posle skidanja kukuruza... ni zrno...e tu smo.
  • riter

    24.04.2019 09:12
    feudalizam
    Vraćamo se u feudalizam. Stranci, tj. arapi dobijaju koncesije na javno dobro(zemljište), na osnovu toga dobijaju debele posticaje a ne obrađuju zemlju jer je uglavnom daju u zakup. Očigledno, vlast se dosjetila da primjeni izuzetno efikasan model pranja novca preko posticaja sumljivim koncesionarima, Ovakvi virtuelni investicioni projekti će nas potpuno ogoliti i ekonomski razoriti, a štetočine na nivou vlasti će znati da zajedno sa svojim potomcima u budućnosti potroše od države i naroda opljačkan novac...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.