Iako nema dogovora sa zaduženima u švajcarcima, leks specijalis danas pred vladom

Leks specijalis u vezi s kreditima u švajcarskim francima, danas će razmatrati Vlada Srbije.
Iako nema dogovora sa zaduženima u švajcarcima, leks specijalis danas pred vladom
Foto: Pixabay
Kako se očekuje, Leks specijalis biće usvojen, kako bi se što pre našao u skupštinskoj proceduri.
 
"Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima će, kako očekujem, biti usvojen na vanrednoj sednici Vlade. Predlog zakona će potom biti poslat u Skupštinu Srbije, kako bi bio usvojen po hitnom postupku", rekao je u subotu ministar finansija Siniša Mali.
 
Iako je ministar finansija najavio da će u nedelju biti postignut finalni dogovor zainteresovanih strana o građanima zaduženim u švajcarskim francima i da će biti dogovorena finalna verzija nacrta leks specijalisa, predstavnici Udruženja CHF Srbija napustili su juče pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije i banaka.
 
Oni su nezadovoljni time što se novim tekstom propisa pravi veliki ustupak bankama, a to je priznanje da je ugovaranje valutne klauzule bilo zakonito, iako je stav Vrhovnog kasacionog suda bio suprotan.
 
Član upravnog odbora Udruženja CHF Srbija Marko Vasić, rekao je da su pregovori "zapeli" kod valutne klauzule. 
 
"Spremaju nam ugovore gde ćemo mi priznati valutnu klauzulu iako je ona protivzakonita. Nama po zakonu sleduje i 70 odsto otpisa od glavnica, a ne 38 ili 40 odsto kako oni pričaju", kaže on.
 
Vasić je istakao da se najviše protive izdvajanju novca poreskih obveznika za banke, jer "ako je neko kriv i ako to kažu svi evropski sudovi, zašto da novac poreskih obveznika bude izdvojen bankama da bi se samo malo umanjio njihov ekstra profit".
 
Predstavnik udruženja bankarskih korisnika Efektiva Boško Cerović, rekao je da članovi Efektive nisu išli na pregovore, jer je njihov stav da o zakonu i zakonskim odredbama ne treba pregovarati, odnosno da je jasno izrečen stav Vrhovnog kasacionog suda da je indeksacija kredita u švajcarskim francima bila nezakonita.
 
Kako je "Blic" ranije pisao, jedna od opcija koja se pominjala u pregovorima bila je otpis glavnice zaduženih u "švajcarcima" od oko 40 odsto, a na stolu je bila i ponuda kojom bi država učestvovala u trošku sa 15 odsto pokrivene glavnice, banke bi "oprostile" između 22 i 23 odsto, a dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosilo bi između dva i tri procenta. Kada se saberu sve ove brojke, moguće je minimalno odstupanje od 40 odsto za plus/minus 0,5 procenata.
  • @Spiro

    15.04.2019 12:40
    Gospodine Vi i vasi istomisljenici tuzite drzavu ako mislite da vas ugrozila tim predlozima.
  • Srbija

    15.04.2019 12:32
    Providno
    Korisnici kredita ce onda tuziti drzavu sto menja zakone u interesu banaka sto ne radi ni jedna drzava na svetu osim Srbije a prethodno je ukinula zajednicke tuzbe po istom osnovu.
  • Korekcija komentara

    15.04.2019 12:10
    o otpisu 70%
    Pardon, treba da bude 70% otpisa RAZLIKE tj porasta u glavnici nastalog zbog skoka kursa chf-a 2008. koji banke nisu predupredile obecanom blagovremenom konverzijom u eur vec su promenile politiku, sa svim kamatama koje su dodatno ubirane na taj lazirani porast glavnice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija