Vlada usvojila leks specijalis o kreditima u švajcarcima, Efektiva traži odlaganje primene

Članovi Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" traže da bude odložena primena leks specijalisa o otplati kredita indeksiranih u švajcarskim francima, dok Vrhovni kasacioni sud ne donese konačni stav o ugovorima o tim kreditima, kazao je predsednik tog udruženja Dejan Gavrilović.
Vlada usvojila leks specijalis o kreditima u švajcarcima, Efektiva traži odlaganje primene
Foto: Pixabay
On je agenciji Beta rekao da je Vrhovni kasacioni sud ranije doneo polovičan stav o tome da je ništavna klauzula ugovora o indesiranju kredita u franke, ako banke nemaju dokaz da su se zadužile u toj valuti.
 
"Naš zahtev je da budu poništeni svi ugovori o kreditima u švajcarskoj valuti, što je stav i evropskih sudova, ili da budu konvertovani u evre po paritetu koji je važio na dan zaključenja ugovora", kazao je Gavrilović.
 
"Efektiva", kako je dodao, nije učestvovala u pregovorima o leks specijalisu o otplati kredita u švajcarskim francima i članovi tog udruženja će nastaviti da sudskim sporovima traže zaštitu svojih prava, a do sada je podneto nekoliko hiljada tužbi.
 
Prema oceni Gavrilović taj zakon treba da se odnosi i na one korisnike kredita čiji su ugovori sada raskinuti i čije su nekretnine prodate.
 
Vlada Srbije jutros je usvojila predlog leks specijalis kojim treba da se reši kriza građana zaduženih u švajcarskim francima. Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima će biti upućen u skupštinsku proceduru, saopštilo je ministarstvo finansija.
 
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se ovim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rešenje.
 
"Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavljaju, banaka, i države sa treće strane", istakao je Mali.
 
Prema njegovim rečima, nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga.
 
"Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata", dodao je ministar finansija.
 
Kako se navodi, nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesečni ili šestomesečni euribor, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.
 
U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji, navodi se u saopštenju.
 
Prema nacrtu zakona biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 zaduženih u švajcarskim francima.
  • Malo istine

    16.04.2019 19:03
    Njima drzava moze samo da otplati deo duga i tu je kraj. Eventualno da zabrani ono dodavanje kamate na glavnicu, pa obracunavanje kamate na kamatu...drugacije ne znam kako zamisljaju pomoc. Ako su pristali na kamatu koja nije fiksna tokom otplate, pa jos nisu obratili paznju na klauzulu o promeni vrednosti valute, a samim tim i kredita, onda ne znam sta hoce. Da zadrze stanove i da im banke vrate novac? Budimo posteni, i zaduzenima u evrima rata nije ista, pa niko ne tuzi banku zbog toga, niti drzava razmislja o tim ljudima, niti im bilo ko nudi pomoc.
  • Lkiki

    16.04.2019 18:46
    Blam
    Strasnoo....a ljudi koji su otplatili kredit njima nista.oni su narod drugog reda...
  • Nesa

    16.04.2019 17:28
    Ah
    Banke su vlasnici korumpiranih marioneta na celu banana drzava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.