Polovina zaposlenih u Srbiji zarađuje manje od najslabije opštine u Vojvodini

Prosečne plate u Novom Sadu pale su za mesec dana u proseku oko 1.500 dinara, pokazuje zvanična statistika.
Polovina zaposlenih u Srbiji zarađuje manje od najslabije opštine u Vojvodini
Foto: 021.rs
Novosađani su u februaru zaradili 58.115 dinara neto, odnosno 80.204 dinara bruto
 
Ovo je i ubedljivo najviši iznos zarade na nivou cele Vojvodine. U pokrajini je prosečna neto plata iznosila 49.426 dinara, dok je bruto zarada bila 68.228 dinara. Najniže plate imali su u februaru stanovnici Malog Iđoša - 40.357 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Zanimljivo je da je najniža plata u celoj Vojvodini najbliža realnoj zaradi koju prima polovina zaposlenih građana čitave Srbije. Taj podataka je medijalna plata i Republički zavod za statistiku objavljuje ga iz meseca u mesec. Medijalna plata je suma do koje zaradi 50 odsto radnika, a taj iznos je u februaru iznosio 40.308 dinara neto. Medijalna zarada bila je hiljadu dinara viša u januaru.
 
Neto plate u javnim državnim preduzećima ubedljivo su najviši iznosi koji se zarađuju u javnom sektoru - 70.700 dinara. U lokalnim javnim preduzećima prosečne plate su oko 51.105 dinara neto, dok zaposleni u zdravstvenom sektoru zarađuju u proseku 54.749 dinara. Zaposleni u sektoru obrazovanja u februaru su zaradili 56.389 dinara, pokazuju podaci RZS.
 
Ovim statistikim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Владимир

    27.04.2019 10:24
    Објашњење
    Статистика је тачан збир погрешних података... Зарада можда и неби била мања да фебруар има 23 радна дана, али нема ! Зараде се обрачунавају по радном сату, мање радних сати- мање пара ... Зато ће, по статистици, у марту да ,,скоче зараде"
  • Blabla...

    26.04.2019 10:51
    ...
    Poštovanje,ja radim u jednom od novosadskih JKP preduzeća i imam platu 38.000,tako da mi je muka od ove nebulozne statistike!!!
    Veliki pozdrav.
  • Mari mari

    25.04.2019 18:50
    Plata
    Ja radim u NS? I jedva 42000 neto plata. O cijim je platama ovde rec?
    To je klasicna prica 'neko kupus neko meso,znaci sarma.
    Inace sam zdravstveni radnik u drzavnoj bolnici sa preko 30 godina staza:(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.