"Rekordan nivo trgovinskih barijera u svetu"

Protekcionizam širom sveta je prošle godine dostigao rekordan nivo zbog novih barijera koje su, uvođenjem uzajamnih tarifa, ograničile rast trgovine u Kini i SAD-u, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropske komisije.
"Rekordan nivo trgovinskih barijera u svetu"
Foto: Pixabay
U izveštaju Komisije o trgovinskim i investicionim ograničenjima navodi se da su 23 zemlje koje nisu članice EU uvele 45 novih trgovinskih barijera u prošloj godini, čime je njihov ukupan broj dostigao rekord od 425 mera u 59 različitih zemalja, prenosi agencija Rojters.
 
Kina i Rusija su, kako se ocenjuje u izveštaju Komisije, imale "najproblematičnije" trgovinske mere, sa 37, odnosno 34 trgovinske barijere, respektivno.
 
Najveći broj trgovinskih ograničenja je prošle godine "podignut" u Kini i Alžiru, u svakoj zemlji po pet, a slede Sjedinjene Države i Indija sa po četiri barijere.
 
"Globalno gledano, uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, i to je veoma zabrinjavajuće“, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem na konferenciji za novinare.
 
"To je, nažalost, globalni trend i, posmatrano na kratkoročnoj osnovi, ne vidimo kraj tome", dodala je ona.
 
SAD su, na primer, uvele 25-oprocentnu carinu na uvoz čelika i 10-procentnu tarifu na aluminijum pre godinu dana, dok je Kina ograničila trgovinu pravilima o sajber bezbednosti i kontroli hrane, navodi se u izveštaju EU.
 
Indija je, na primer, uvela obavezan veterinarski sertifikat za uvozne proizvode od kože, dok je Alžir uveo zabranu na uvoz blizu 900 proizvoda, istakla je Malmstremova.
 
Sve u svemu, nove barijere koje su uvedene prošle godine uticale su ili su ugrozile 51,4 milijarde evra vredan izvoz EU.
 
U izveštaju je, međutim, utvrđeno da je od početka mandata aktuelne Komisije 2014. godine ukinuto 123 inostranih mera, što je EU omogućilo dodatni izvoz u iznosu do 6,1 milijardi evra u 2018. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija