Odlučuje se da li će Srbija i dalje biti na "crnoj listi" i rizik za finansijski sistem

Danas je počelo petodnevno plenarno zasedanje Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) na kome će biti će biti odlučeno da li Srbija i dalje predstavlja rizik za međunarodni finansijski sistem.
Odlučuje se da li će Srbija i dalje biti na "crnoj listi" i rizik za finansijski sistem
Foto: Pixabay
Srbija će ili biti skinuta sa "crne liste" ili će na njoj i dalje ostati u društvu Etiopije, Gane, Sirije i Pakistana, piše Blic.
 
Međudržavno telo za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) donelo je međunarodne standarde u ovoj oblasti 2012. godine, a Srbija se obavezala na njihovu primenu. Zvaničnici do sada nisu mnogo pričali na ovu temu. Premijerka Ana Brnabić svojevremeno je za Insajder rekla da je odluka FATF politički motivisana i da su SAD bile te koje su insistirale na tome da se usvoji izveštaj prema kome je Srbija nesigurna zemlja u ovoj oblasti.
 
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković tada je ponudila drugačije obrazloženje, tvrdeći da je najveći problem zbog kog se Srbija našla na toj listi bilo kasno podnošenje krivičnih prijava za zloupotrebe položaja, između ostalog i pranja novca u određenim bankarskim aferama, prvenstveno u "slučaju Šarić".
 
Na listi FATF Srbija se prvi put našla u februaru prošle godine. U međuvremenu su bile dve revizije, u junu i u oktobru. Naše vlasti su tvrdile da su ispunjene sve preporuke FATF, ali je Srbija i dalje ostala na listi jer kako su tvrdili u FATF "nisu otklonjeni svi strateški nedostaci u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma".
 
Tada je u izveštaju ocenjeno da bi Srbija trebalo da primenjuje mehanizme sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma u odnosu na advokate i da pruži dokaze da se primenjuju sankcije u ovim prestupima.
  • @Nikola

    19.06.2019 00:44
    Pa Vodja je ucenjen jos na pocetku da "slusa" zapad. On je u sluzbi zapadnih banaka, jer ako bi se slucajno usprotivio, letelo bi perje.
  • Neša

    18.06.2019 08:44
    Ah...
    Čemu predstava "Petodnevno plenarno zasedanje Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca"!?
  • /

    18.06.2019 07:27
    /
    nema tu sta da se puno razmislja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija