Opala industrijska proizvodnja u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec 2018. godine, bila manja za 0,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Opala industrijska proizvodnja u Srbiji
Foto: Pixabay
Od januara do maja ove godine, u poređenju sa istim periodom 2018. godine, industrijska proizvodnja je bila manja za 1,3 odsto.
 
U maju ove, u poređenju sa istim mesecom 2018. godine, zabeležen je pad od 1,6 odsto u prerađivačkoj industriji, a rast od 3,7 procenata u snabdevanju električnom energijom i gasom, kao i u rudarstvu od 2,2 odsto.
 
Poredeći po namenskim grupama, u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, došlo je do pada u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (5,9 odsto) i kapitalnih proizvoda (0,3 odsto), dok je rast zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (4,7 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (1,7 odsto).
 
Obim industrijske proizvodnje u maju 2019. godine, u odnosu na maj 2018, opao je u 16 oblasti koje sa 50 odsto učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje, dok je rast zabeležen u 13 oblasti.
 
Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec lane, imale su proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja pića, proizvodnja derivata nafte i proizvodnja odevnih predmeta.
 
Vrednost izvoza robe iz Srbije u prvih pet meseci ove godine bila je veća od sedam milijardi evra i za 8,3 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz povećan za 10,8 odsto, na 9,5 milijardi evra, saopštio je Republički zavod za statistiku. 
 
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u za pet meseci ove godine iznosila je 16,6 milijardi evra, što je porast od 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. 
 
Deficit je iznosi 2,5 milijarde evra, što je povećanje od 18,8 odsto u poredjenju sa istim periodom prethodne godine. 
 
Pokrivenost uvoza izvozom je bila 73,9 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75,6 procenata. 
 
Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 63,7 odsto ukupne razmene. 
 
Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Rusija, Italija, Kina i Mađarska. 
 
Drugi po važnosti trgovinski partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je suficit u razmeni bio 887,3 miliona dolara, kao rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, drumskih vozila, gvožđa i čelika i proizvoda od metala. 
 
Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama s Balkana i to s Bosnom i Hercegovinom, gde se izvoze najviše gasna ulja i ulje od suncokreta, a uvozi se koks i polukoks od kamenog uglja i žica od gvožđa i čelika, kao i s Crnom Gorom, gde se izvoze lekovi i automobili, a najviše se uvoze sirovi aluminijum i svinjsko meso.
  • Lala

    29.06.2019 19:57
    Crnjak
    Nemoguce, ovu vest su plasirali Djilas,Jeremic,Obradovic..ovaj nesretnik poceo da otvara i otvorene objekte a mangupi samo lazu da je u Srbiji lose..
  • Dejan

    29.06.2019 16:21
    Posao
    Remont u rafineriji se radi vec drugi put,nece ruje da placaju rumunima popravku pa dosli neki paceri,pa ni oni nista nisu dobili,eno stoji vec treci mesec. Tu sedi zeka zbog manjeg bdp
  • /

    29.06.2019 12:13
    /
    rale
    nisu dali otkaz
    eno komsija mi ubacio i decu

    cela populacija ns-a osim limana su bili motaci kablova.
    tvrdnja da je bilo drugacije je notorna laz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.