Više od 50 stranih kompanija vadi rudu u Srbiji

Kineski Ziđin već radi na otvaranju novog rudnika kod Bora, a više od 50 stranih kompanija u Srbiji istražuje razne rude i minerale.
Više od 50 stranih kompanija vadi rudu u Srbiji
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Zalihe koje je Rio tinto pronašao u Jadru kod Loznice mogu da pokriju 10 odsto svetskih potreba za litijumom. Na njih računa i evropsko tržište, jer je taj redak metal budućnost automobilske industrije.
 
Jan Lindin, ambasador Švedske u Srbiji, kaže za RTS da dve zemlje imaju tradiciju što se tiče rudarstva.
 
"I mi vidimo veliki potecijal za saradnju ne samo između Švedske i Srbije, već i Evropske unije i Srbije", ističe Lindin.
 
Rio tinto rudnik planira da otvori 2023, a u Vladi očekuju i fabriku za preradu i prizvodnju litijumskih baterija. Dolaskom u Bor, kineski Ziđin preuzeo je i poslove kanadskog Nevsuna.
 
Najavljuju da će novi rudnik Čukaru peki proraditi za dve godine. Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, navodi da su prošle godine u Torontu taj projekat u svetskim razmerama nazivali "zver", prema procentu bakra na toni zemlje.
 
"Nešto neverovatno, to sada Kinezi ubrzano razvijaju zajedno sa RTB-om koji su kupili", ukazuje Deđanski.
 
Švedska ima 16 rudnika koji zapošljavaju osam i po hiljada ljudi. Insistiraju na razvoju rudarstva i za to traže partnere, a Srbiju vide kao ključnu za saradnju u tom poslu.
  • Pa jel

    30.06.2019 12:00
    Pa jel to baš pohvalno? Da li bismo time trebali da se hvalimo ili da se zamislimo u čemu smo pogrešili?
  • niko

    30.06.2019 11:15
    Hocu dividende!!!!
  • Dragan

    30.06.2019 11:09
    .
    Lepo su nam političari prodali zemlju. Rešiće to već karma nekako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.