Nemačke kompanije će skraćivati radno vreme kako bi izbegle masovne otkaze

Nemačke industrijske kompanije očekuju da će u naredna tri meseca skraćivati radno vreme, signalizirajući pojačanu upotrebu instrumenta koji im stoji na raspolaganju kako bi se izbegla masovna otpuštanja u uslovima posustajanja ekonomskih aktivnosti, pokazalo je istraživanje ekonomskog instituta Ifo.
Nemačke kompanije će skraćivati radno vreme kako bi izbegle masovne otkaze
Foto: Pixabay
U naredna tri meseca radno vreme planira da skrati 8,5 odsto od ukupno 2.000 kompanija obuhvaćenih istraživanjem, najviše od početka 2013. godine. Oko 3,8 odsto kompanija već koristi taj instrument, navode u Ifo-u. Mnoge kompanije u teškoćama koristile su 'Kurzarbeit' za vreme recesije 2008. i 2009. godine, skraćujući radno vreme u razdoblju niske iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta i tražeći od vlade da radnicima isplaćuje nadoknade za smanjene plate kako bi sačuvale radna mesta.
 
"Usporavanje ekonomije postupno ostavlja trag na tržištu rada", konstatuje šef Ifovog odeljenja za ekonomske prognoze Time Wollmershaeuser. "Nemačka industrija beleži pad aktivnosti od sredine prošle godine. Skraćeni rad je alatka za kojim kompanije mogu posegnuti kako bi zadržale kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima", tumači Wollmershaeuser.
 
Nezaposlenost u Nemačkoj blago je pala u junu u odnosu na prethodni mesec, pokazali su u ponedeljak podaci Savezne kancelarije za rad, ali porastao je broj zaposlenih na crno, što jasno signalizira slabljenje ekonomije. Sezonski prilagođen broj nezaposlenih smanjio se za 1.000 u odnosu na maj i bez posla je prošlog meseca bilo 2.281 milion Nemaca. Stopa nezaposlenosti zadržala se na pet odsto. 
 
Prema vladinim projekcijama ekonomija bi ove godine trebalo da poraste skromnih 0,5 odsto, čime bi rast trebalo da se nastavi desetu godinu zaredom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija