Fiskalni savet: Ne mogu se povećavati plate u ovoj godini

Fiskalni savet je predstavljajući svoje mišljenje o nacrtu Fiskalne strategije za 2020. do 2022. godine, pozdravio nameru Ministarstva finansija da se drži deficita od 0,5 odsto BDP-a godišnje kao i nameru da se povećaju investicije, ali je ukazao i na neke nedostatke, među kojima je i nezavršavanje platnih razreda u javnom sektoru već pet godina.
Fiskalni savet: Ne mogu se povećavati plate u ovoj godini
Foto: 021
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović istakao je da je fiskalni prostor ograničen, da nema para za sve najave i obećanja i da bi država trebalo da na vrh prioriteta stavi investicije u infrastrukturu i smanjenje poreskih opterećenja zarada. 
 
Prema njegovoj oceni, deficit od 0,5 odsto BDP-a godišnje je dobra mera koja će omogućiti da se do 2022. javni dug smanji na 45 odsto.
 
"U strategiji se već nalaze neke stvari na koje smo ukazivali, kao na primer da će javne investicije biti 4,5 odsto BDP-a, ali nema strukture investicija. Ne znamo da li će i u kojoj meri to biti ulaganja u infrastrukturu, u životnu sredinu ili možda u projekte koji nemaju efekat na privredni rast. Takođe, Fiskalna strategija ne ostavlja fiskalni prostor za smanjenje doprinosa na zarade ili to čini minimalno, sa 62 na 61 odsto. Mi smo prošle godine predložili da se u ovoj godini opterećenje smanji sa 63 na 60 odsto, ali je prioritet vlade bio veći od opravdanog povećanja plata u javnom sektoru", ocenio je Petrović.
 
U strategiji se takođe navodi da će penzije i plate u narednim godinama pratiti privredni rast, što Fiskalni savet pozdravlja, upozoravajući da onda nema prostora za veća povećanja od toga. Penzije će od sledeće godine najverovatnije biti usklađivane po tzv. švajcarskoj formuli, polovina sa rastom zarada, a polovina sa rastom cena, a onda bi penzije u 2020. mogle porasti za oko šest odsto. Isto se odnosi i na rast plata u javnom sektoru za koje se u strategiji navodi da će biti u skladu sa privrednom snagom, što znači da bi i one sledeće godine mogle porasti za oko šest odsto.
 
"Za plate u javnom sektoru nije definisano, ali trebalo bi da znamo da li će Vlada da se drži onoga što piše u strategiji, a to znači da nema mesta obećanjima o povećanju plata većem od oko šest odsto. Nema prostora ni za povećanje plata u 2019. godini i to ne bi smelo da se desi. Ranijih godina povećavane su plate i penzije u novembru ili decembru, ali to ima mali efekat na ovu godinu već je to faktički povećanje za narednu godinu. Još nismo imali situaciju da se povećaju plate i pred kraj godine i opet u januaru", rekao je Petrović.
 
Prema oceni Fiskalnog saveta najveći ekonomski problem je nizak privredni rast. U prethodne tri godine on je iznosio 3,2 odsto godišnje, dok je u zemljama centralne i Istočne Evrope bio 4,1 odsto, pa umesto da pristižemo, mi sve više zaostajemo za državama CIE. Savet u svom mišljenju o strategiji navodi da ovaj dokument ne prepoznaje ovaj problem i daje samo parcijalna rešenja.
 
"Digitalna transformacija, inovativni vaučeri itd. mogu biti pomoć samo malom delu privrede. Te mere su marginalne i ne mogu značajno da utiču na privredni rast. Problem je nedovoljan iznos investicija koji trenutno iznosi 18,5 odsto BDP-a, a potrebno je da budu veće od 23 odsto BDP-a. Strategija dobro adresira deo problema privrednog rasta. Predviđa povećanje investicija sa četiri odsto BDP-a u ovoj na 4,5 odsto BDP-a u narednoj godini. Ukazuje se i na potrebu za smanjenje doprinosa na zarade, ali nema definisanih sredstava za to. Vlada treba da podstiče privredni ambijent, smanji korupciju i poveća vladavinu prava. Osim toga potrebne su reforme javnih preduzeća, pre svega EPS-a kako bi mogli da investiraju", istakao je Petrović.
 
On je ocenio da je bi predlog da se povećaju javne investicije na 4,5 odsto BDP-a značio dve milijarde evra investicija godišnje. Ukoliko država vrati nivo ulaganja u naoružanje na nivo od pre tri godine, to bi značilo da će se investicije u infrastrukturu povećati za 500 miliona evra. Petrović ističe da su te dve milijarde godišnje minimalan nivo investicija potreban za brži privredni rast, od toga 500 miliona godišnje za zaštitu životne sredine i 1,5 milijardi za infrastrukturu, puteve i železnice, ali da bi trebalo javne investicije podići na pet odsto BDP-a odnosno oko 2,3 milijarde evra godišnje.
 
Prema analizi Fiskalnog saveta za realizaciju tekućih i planiranih projekata u saobraćajnoj infrastrukturi potrebno je pet milijardi evra, do toga tri milijarde za železnicu, a 2,3 milijarde za puteve. Pored toga u narednih 10 do 15 godina u zaštitu životne sredine neophodno je investirati oko devet milijardi evra, od čega čak šest milijardi u sektor voda. U ulaganja u ekologiju uključene su i potrebne investicije javnih preduzeća, od čega samo EPS-a oko 800 miliona evra.
 
"Platni razredi se najavljuju još od 2013." 
 
Sudeći prema fiskalnoj strategiji i uopšte ponašanju Vlade čini se da uspostavljanje platnih razreda u javnom sektoru uopšte nije među prioritetima.
 
Naprotiv, član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ističe da se platni razredi planiraju još od 2013. godine, ali da u praksi imamo samo urušavanje sistema kroz proizvoljna povećanja zarada po pojedinačnim ministarstvima. Tako u njegovom primeru imamo da je neki službenik, na primer računovođa u MUP-u, od 2016. godine imao povećanje plate od 28,4 odsto, a zaposleni na istom poslu ali u Ministarstvu poljoprivrede imao je povećanje plate od 12,4 odsto.
 
"To je suprotno principu platnih razreda, odnosno da isti posao bude jednako plaćen. Od 2016. godine plate se povećavaju proizvoljno, ne postoje prioriteti i ako se odmah ne počne sa tim procesom a u 2020. plate opet budu ad hok povećane, 'zacementiraće' se loš sistem i nelogičnosti koje bi onda bilo teško ispraviti", upozorio je Vučković, napominjući da osnovicu treba povećati na nivo blizu minimalne zarade i prekinuti sa povećavanjem zarada celim ministarstvima, već ih povećavati po radnim mestima.
 
"Ovo je prvi put od 2011. godine da je nacrt Fiskalne strategija napravljen i dostavljen Fiskalnom savetu na vreme. Mi sada dajemo mišljenje, a onda Ministarstvo finansija do oktobra treba da pripremi revidiranu strategiju u kojoj će usvojiti naše primedbe ili objasniti zašto ih ne usvaja. Sada bi trebalo da Vlada i Ministarstvo finansija urade i završni račun budžeta kako bi građani mogli da prate kako je novac iz budžeta potrošen", rekao je Petrović na konferenciji za novinare.
  • Matori filozof

    05.07.2019 14:09
    @ Džo
    Reci ti nama Džo koliko ima viška zaposlenih u javnom sektoru i zašto se isti ne otpuštaju već primaju plate na teret budžeta Srbije,a za njihovim radom nema potrebe?
    Zašto taj višak ne da otkaz i zaposli se lepo u privatnom sektoru ?
    Evo mogu da se samozaposle kao privatni preduzetnici i prijave se na minimalac kako lepo objašnjavaš ?
    Nego , prekrstili ruke i čekaju da im država poveća apanaže?
  • TRex

    05.07.2019 12:59
    Minimalne penzije
    Pored primene "švajcarskog modela" za penizje, trebalo bi definisati zakonski i "najniže garantovane penzije", jer one su ustvari socijalna kategorija, tako da budu min. 1/3 prosečne neto plate. Takva penzija sada iznosi oko 15.000 i kada se plate računi i lekovi, ostaje samo za gladovanje.
  • Sodoma i Gomora

    05.07.2019 05:59
    Zbog cega je onda Brnabicki i Vucici,dozvoljeno da zamajavaju narod stalnim obecanjima prilikom ama bas svakog obracanju javnosti.Jasno je nama zasto to rade,ali to su lazna obecanja,kao i sva druga,non stop.Vrtimo se u krug sve je isto 30 godina,zivimo u tome i sa tim ce nam proci zivot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.