MMF: Dolar precenjen

Međunarodni monetarni fond procenjuje da je američki dolar precenjen za šest do 12 odsto, dok je vrednost evra, japanskog jena i kineskog juana u skladu sa ekonomskim osnovama.
MMF: Dolar precenjen
Foto: Pixabay
MMF-ov izveštaj o eksternom sektoru - godišnja procena svetskih valuta, suficita i deficita vodećih svetskih ekonomija u plaćanjima prema inostranstvu, otkriva da su viškovi na računu tekućih plaćanja i dalje koncentrisani u evrozoni i drugim razvijenim ekonomijama poput Singapura, dok je deficiti tekućih plaćanja ostao karakteristika za SAD, Britaniju i neke tržišne ekonomije u usponu.
 
Fond, koji je upozorio da bi trgovinski rat između SAD i Kine mogao koštati globalnu ekonomiju oko 455 milijardi dolara naredne godine, navodi da poslednje trgovinske akcije ugrožavaju globalne trgovinske tokove, narušavaju poverenje i sprečavaju investicije.
 
Dodaje da do sada nije učinjeno ništa kako bi se preokrenuo tok spoljnih neravnoteža. Umesto uzajamnih tarifa, zemlje sa suficitom i deficitom bi trebalo da rade na oživljavanju napora za liberalizaciju i jačanje multilateralnog trgovinskog sistema koji je bio na snazi u proteklih 75 godina, saopštio je MMF.
 
"Intenziviranje trgovinskih tenzija ili neuređeni Bregzit - sa daljim posledicama po globalni rast i averziju prema riziku, mogu da pogode druge ekonomije koje su u velikoj meri zavisne od inostrane tražnje i spoljnog finansiranja", ocenjuje se u izveštaju.
 
Zemlje sa deficitom, kao što su SAD i Britanija, trebalo bi da smanje potrošnju na način koji neće ugroziti rast, dok bi one sa velikim suficitom, kao što su Nemačka, Holandija i Južna Koreja, trebalo da povećaju ulaganja u javnu infrastrukturu i obeshrabre preteranu štednju.
  • ns

    20.07.2019 15:15
    Dolar je postao obicna prevara samo se jos neobrazovana sirotinja kune u njega...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.