Za godinu dana izdato 2,3 miliona Dina kartica

Godinu dana otkako su banke u obavezi da svojim klijentima izdaju domaću Dina karticu, izdato je više od 2,3 miliona ovih kartica, a naknade za kartičarska plaćanja su značajno smanjene, pokazuju podaci Narodne banke Srbije koje je nedavno iznela guvernerka Jorgovanka Tabaković.
Za godinu dana izdato 2,3 miliona Dina kartica
Foto: Pixabay
Podsećamo, prošle godine usvojen je zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica. Član 9, čija je primena počela 17. avgusta 2018. uveo je obavezu izdavalaca platnih kartica da svakom korisniku platnog računa koji to želi izdaju bez naknade platnu karticu za koju se obrada transakcija obavlja u zemlji. U ovom trenutku jedina kartica koja zadovoljava te uslove jeste domaća kartica DinaCard. 
 
Prema podacima koje je na skupštinskom odboru za finansije navela Tabaković, zaključno sa krajem jula 2019. Master card ima 2,25 miliona izdatih kartica, a trošak prema tom kartičnom sistemu iznosi 20.558.133 evra.
 
Viza ima oko tri miliona izdatih kartica,  a trošak prema tom sistemu iznosi 16,617 miliona evra.
 
Dina kartica ima 2,3 miliona kartica, dok je trošak prema ovom sistemu 885.000 evra. 
 
Prema istom zakonu, međubankarska naknada koja je znosila 1,2 i 1,3 odsto na debitne i kreditne kartice snižena je na 0,2 i 0,3 odsto. Ta međubankarska naknada je bila glavni generator visoke provizije koju su kartičari naplaćivali mali trgovcima.
 
Naime, banka koja je postavila POS terminal za prijem kartica kod  trgovca, plaća tzv. međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču. U praksi, banka primalac prevaljuje tu naknadu na trgovce, preko trgovačke naknade, koji taj trošak ugrađuju u cenu robe i usluga. 
  • Nije

    05.08.2019 10:13
    tačno
    Nije tačno ko želi, nego morate da je uzmete. Meni kao fizičkom licu ne znači ništa kod Intesa banke, niti više niti manje novca sve je isto. Jedino ću isprobati da li mi ne skidaju provizije kad podižem novac na bankomatu koji nije Intesin bankomat. Npr. kao klijent Intesa banke podižem novac na bankomatu npr. EFG banke, da vidim jel se i sa njom skida provizija, verovatno da.
  • Marina Popovic

    05.08.2019 07:15
    Viska ulica 12
    Kravanor je ipak najveci lopov u drzavi. Da posaljem 25 eura u inostrastvo oni meni zaracunaju jos 25 eura za slanje. Proverite i sami.
  • alajbeg

    04.08.2019 21:54
    @hm
    morate znati da je braca u kombinaciji i oko stampanja u topcideru i oko produkcije po bankama,sami ste rekli komentar bankarske sluzbenice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija