Optuženi direktori Goldman Saksa: Novcem fonda snimali film Vuk sa Volstrita

Malezija je podigla optužnicu protiv 17 sadašnjih i bivših direktora američke investicione banke Goldman Saksa, zbog pronevera teških više milijardi dolara.
Šef te banke za inostrane operacije Ričard Gnod optužen je da je 2012. i 2013. pomogao u prikupljanju 6,5 milijardi dolara za malezijski državni investicioni fond 1MDB, od čega je dve trećine proneveren
 
U tome je, kako se sumnja, učestvovao i bivši malezijski premijer Najib Razak, a u tome su mu, po optužnici, pomogli bankari Goldman Saksa.
 
Glavni tužilac Tomi Tomas rekao je da će tražiti zatvorsku kaznu i krivičnu odgovornost za optužene. Američki fond je pomogao da se prikupi 6,5 milijardi dolara (5,4 milijarde funti) kroz ponude obveznica za 1MDB.
 
Među optuženima su sadašnji i bivši direktori te banke u Londonu, Hong Kongu i Singapuru. Preti im maksimalno 10 godina zatvora.
 
Najib Razak, koji je prošle godine izgubio na izborima, sa saradnicima je optužen da je proneverio milijarde dolara kupujući luksuzne nekretnine u gradovima poput Njujorka, razbacujući državni novac na nakit i umetnička dela. Između ostalog, iz tog državnog fonda koji je trebalo da podstiče investicije u Maleziji, finansirano je snimanje filma Martina Skorsezea Vuk sa Vol Strita, u kojem se prikazuje život investicionih bankara.
 
Ako budu osuđeni, optuženi se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina i novčanom kaznom od najmanje milion ringita - 200.000 funti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija