Merkator prodaje 13 tržnih centara, od čega dva u Srbiji

Kompanija "Merkator" počela je prodaju 13 tržnih centara, jednog u Sloveniji i 12 u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.
Merkator prodaje 13 tržnih centara, od čega dva u Srbiji
Foto: 021
Time je nastavila primenu strategije za smanjenje dugovanja Merkator grupe. "Merkator" je prošle godine prodao 10 tržnih centara u Sloveniji austrijskom investitoru "Supernova", a sada prodaje šoping centar u Kopru, kao i četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u BiH i dve u Srbiji, javlja ljubljanski "Dnevnik".
 
Sve nekretnine se prodaju po principu zakupa, što znači da će "Merkator" ostati zakupac nekretnina koje trenutno poseduje.
 
Prodaja objekata je deo strategije iz 2014. godine, kada je odlučeno da se kroz projekat monetizacije imovine smanji dugovanje "Merkator grupe" i omogući njen dugoročni razvoj i ulaganje u osnovnu delatnost poslovanja - maloprodaju robe široke potrošnje.
 
Strateški cilj kompanije je da se na taj način ide ka daljem snižavanju dugova, kako bi se do 2021. obezbedila finansijska sredstva za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.
 
"Merkator grupa je u poslednje dve godine povećala EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) u okviru koje posluju IDEA prodavnice, Roda marketi i Merkator hipermarketi, za više od 72 odsto, odnosno sa 62,3 miliona evra na 107,5 miliona evra. Mercator Grupa je uspela da snizi dug za skoro 200 miliona evra, što je doprinelo tome da odnos neto duga i EBITDA, sa 14,1, bude snižen na ispod šest", saopšteno je.
 
Merkator je poslovao u sastavu hrvatskog koncerna Agrokor, koji je u aprilu prestao da postoji pod tim imenom zbog ogromnih dugovanja, a njegovo poslovanje preuzela je novoosnovana Fortenova grupa.
  • /

    11.08.2019 12:35
    /
    A tako ste gordo cekali u redu na otvaranje i jos gorcije sedeli naspram smoga sa bulevara
  • Drum

    11.08.2019 09:48
    Ne čudi me, često sam kupovao u Merkatoru, dok ga nije kupio Agrokor. Onda je počelo sve nizbrdo. Čini mi se da su to mnogi primetili, jer je Merkator sve manje ljudi posećivalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija