Gligorov: Srbiji za prvo mesto u svetu po broju stranih investicija pomogla i statistika

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov rekao je danas da je Srbija na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija u 2018. godini po istraživanju londonskog časopisa Fajnenšel tajms, zahvaljujući delimično i niskim statističkim očekivanjima.
Gligorov: Srbiji za prvo mesto u svetu po broju stranih investicija pomogla i statistika
Foto: Pixabay
On je za Betu rekao da je Srbija prva po broju novih projekata, ali ne i po njihovim vrednostima.
 
Srbija je u 2018. godini kako je ocenio Fajnenšel tajms privukla 107 projekata direktnih stranih investicija, što je za 26 više nego u 2017. godini. Navodi se i da Srbija privlači 12 puta veći obim grinfild stranih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine.
 
"Časopis je rang-listu napravio tako što je uporedio broj novih projekata u 2018. godini sa brojem očekivanih, polazeći od veličine bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP)", rekao je Gligorov.
 
Dodao je da je Srbija prošle godine bila na prvom mestu, Crna Gora odmah iza nje, a treća je bila Kambodža, Bosna i Hercegovina je 15, a Makedonija 18.
 
"Na vrhu liste su, uglavnom manje zemlje u razvoju, a to je razumljivo jer su očekivanja za velike i razvijene zemlje mnogo veća usled veličine njihovih BDP-a, tako da je potrebno jako mnogo projekata da bi one bile među vodećim zemljama po ovom kriteriju", rekao je Gligorov.
 
Na broj stranih investicija u automobilskoj industriji, u nekretninama, proizvodnji hrane i u tekstilnoj industriji, verovatno su, kako je ocenio, najviše uticale subvencije, rast domaće potrošnje hrane i pića, ulaganja u nekretnine (strana štednja) i jeftina radna snaga povezana sa subvencijama u tekstilnoj industriji.
 
Ukazao je da subvencije ne bi trebalo da su najznačajniji činilac u broju privučenih investicija u Srbiji, imajući u vidu koje su druge zemlje uspešne po kriterijima koji se u ovom istraživanju koriste.
 
"Srbija je bila visoko kotirana i u istraživanju u prethodnoj godini i ukoliko su očekivanja zasnovana na kretanju BDP-a koriguju na više, valjalo bi očekivati da se Srbija postepeno spusti naniže na lestvici, što bi bilo pozitivno kretanje", rekao je Gligorov.
  • J

    14.08.2019 19:12
    Bravo za djecaka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.