Nemci i zvanično utvrdili granicu bogatstva

Kada govorimo o bogatašima, obično zamišljamo ljude čiji bankovni računi "pucaju" pod šestocifrenim brojkama, koji svakog meseca primaju desetine hiljada evra, koji voze Ferarije i Maseratije.
Nemci i zvanično utvrdili granicu bogatstva
Foto: Pixabay
Istina je nešto drugačija, bar u Nemačkoj. Zvanično, u toj zemlji bogat je svako ko ima mesečnu platu veću od 3.440 evra. Upravo je tako nemački Poslovni institut iz Kelna definisao 10 odsto najbogatijih u nemačkom društvu. Službeno - gornju, bogatu klasu.
 
Taj iznos neto zarade, nakon što se odbiju porez i davanja državi, iako se ne čini preterano velikim, dostupan je tek svakom desetom Nemcu. Ali ta granica bogatstva važi samo za samce. Ako se govori o domaćinstvu bez dece, odnosno o bračnom paru, granica bogatstva je 5.160 evra, odnosno tek nešto više od 2.550 evra po supružniku.
 
Razlog tome je što se u domaćinstvu određeni troškovi plaćaju po jedinstvenoj ceni, bez obzira na to koliko članova te usluge koristilo. Poput interneta, grejanja ili najma stana. Paradoksalno je, ali Nemci sebe ne doživljavaju bogatima.
 
Gotovo niko od onih koji imaju platu veću od 3.500 evra ne smatra sebe bogatim, samo pripadnikom srednje ili u najboljem slučaju više srednje klase. Ujedno, stvarni pripadnici srednje klase, koji primaju oko 1.870 evra mesečno, neretko sebe smatraju ljudima na granici siromaštva. 
 
No, stvarnost je znatno drugačija. Upravo je tih 1.869 evra mesečno srednje primanje u Nemačkoj, odnosno upravo polovina zaposlenih u toj državi prima toliki ili niži iznos, a druga polovina prima viši iznos.
  • Lazo

    18.08.2019 11:21
    Besmisleno
    Jedan od razloga zasto se mnogi koji zaradjuju u top 10% ne osecaju bogatim---i to nije samo u Nemackoj nego svuda---je sto zive u sredinama gde su troskovi zivota mnogo veci. Na primer, ko zivi na Menhetnu, za neki "prosecan" zivot trebace mu bar 100 hiljada dolara godisnje. Sa tim parama si u Arkanzasu maltene tajkun. Zivot u Berlinu je mnogo skuplji nego po nekim malim selima na istoku Nemacke. Zivot u Beogradu je mnogo skuplji nego u Pozegi. Cak i u okviru samog Beogrtada postoje prilicno drasticne razlike. Zato su ovakve racunice, ukljucujuci i one u Srbiji ("jedni jedu meso drugi kupus u proseku sarma"), prilicno besmislene.
  • DrMr

    18.08.2019 10:08
    sarkazmom protiv neznanja
    Da, Nemci su poznati po tome sto su posle drugog svetskog rata sve izgradili na ledjima naroda Jamajke, Etiopije i Perua, svojih starih kolonija, u kojima eksploatisu vredne narode, dok sami Nemci lenstvuju... To zna i svaki gastarbajter koji je u Nemacku isao da se baskari i izbegne rad u Srbiji.
    Kad vidim neke komentare ovde, jasnije mi je zasto je bila ona anketa da li treba ukinuti komentare. I dalje mislim da ne treba, ali jasno mi je otkud anketa.
  • Laza

    18.08.2019 07:50
    Akaradno
    Zato im se banke raspadaju, kako su dobro odredili granicu bogatstva. Ta granica se mora dobro preispitati i nametnuti drzavama da je postuju. Velik deo radnih i vrednih naroda jedva prezivljava, dok bogati rasipaju novac a zaradili su ga na ledjima siromasnih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.