Nekadašnji jugoslovenski gigant prodaje imovinu

Preduzeće za vodne puteve Ivan Milutinović (PIM) ponudilo je na prodaju zgradu u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu po početnoj ceni od 105 miliona dinara.
Nekadašnji jugoslovenski gigant prodaje imovinu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Površina objekta je 527 metara kvadratnih, a rok za podnošenje prijava je deset dana. PIM-ova zgrada u Čika Ljubinoj ulici biće prodata na licitaciji, navodi se u oglasu.
 
Оvo preduzeće u vreme bivše Jugoslavije bilo je jedno od najmoćnijih u regionu. 
 
"PIM radi pod današnjim imenom od 1952. godine, ali početak aktivnosti preduzeća datira još od 20-tih godina prošlog veka. Tada su izvedeni prvi radovi na rekama Dunavu i Savi na jugoslovenskoj teritoriji. Nekoliko manjih preduzeća tadašnje Jugoslavije specijalizovanih za iskopavanje, gradnju i kanalizaciju koja su izvodila različite radove na rekama između dva svetska rata, ujedinilo se 1951. godine u kompaniju pod imenom Dunav. Tokom 1952. godine Dunav je dobio ime Preduzeće Ivan Milutinović i otada uspešno projektuje i izvodi brojne radove, pod tim imenom, širom zemlje i sveta", piše na njihovom zvaničnom sajtu.
 
Nekada su radili kapitalne investicione radove, proizvodili su i isporučivali građevinski materijal i pružali su specijalizovane usluge kao što su: vodni transport, podvodni radovi, dizajn i konsalting, projektantske usluge, brodoremont.
 
Izvodili su nekoliko velikih projekata u Jugoslaviji i drugim zemljama. Jedan od prvih velikih poslova bio je uzdignuti put preko močvarnog zemljišta Skadarskog jezera za prugu Beograd-Bar u Jugoslaviji 1958. godine. Radili su nasipanje Slanih jezera u Kalkuti u Indiji, navode na sajtu.
 
Radili su osnovnu kanalsku mrežu hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, bagerovanje i nasipanje luka Paradip, Haldija, Visakapatnam, Marmugao-Goa i Bombaj (Indija), Šuvajk u Kuvajtu, Misurata i Bengazi u Libiji, izradu odbrambenih nasipa duž Save i Dunava u Jugoslaviji, bagerovanje i produbljivanje unutrašnjih plovnih puteva, izradu odlagališta pepela u Obrenovcu i Kostolcu...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija