Mediji: Srpski biznismen Nebojša Šaranović kupio akcije "Kraša"

Srpski biznismen Nebojša Šaranović, vlasnik kiparske grupacije Kappa Star Limited, kupio je pet odsto akcija kompanije Kraš, potvrđeno je u saopštenju zagrebačke kompanije.
"Deoničari kompanije Kappa Star Limited iz Nikozije na Kiparu obavestili su nas da je dostignut i pređen prag od pet odsto glašačkih prava u kompaniji Kraš d.o.o. Zagreb", navodi se u saopštenju zagrebačke kompanije.
 
Šaranović to još uvek nije zvanično potvrdio, a iz njegove službe za odnose sa medijima su za B92.net poručili da on "nema komentar". Kako su rekli, Šaranović za sada nema nameru da odgovara na pitanja u vezi s "Krašom", niti da daje bilo kakve izjave.
 
Prodaja "Kraša" jedna je od najaktuelnijih tema ovih dana u regionu, a hrvatski mediji tvrdili su danima da se upravo ovaj biznismen krio iza računa banke preko koje su akcije kupljene.
 
"Kraš" je bio jedna od najmoćnijih kompanija u bivšoj SFRJ, a njihovi slatkiši bili su omiljeni u svim njenim republikama. Njihovi čuveni proizvodi su kiki bombone, čokoladice "životinjsko carstvo", bajadere, čokolada "dorina"..
 
Portal Novac.hr podseća da su 2010. godine srpski mediji pisali kako je "Kraš" hteo da kupi fabriku slatkiša "Jafa Crvenka" i da ih je Šaranović tada odbio. Međutim, "Kraš" nikad nije poslao zvaničnu ponudu, a Šaranović je tada poručio da planira da širi svoju fabriku.
 
Kappa Star grupa je investiciona kompanija, osnovana na Kipru, u čijem sastavu su dve fabrike biskvita i keksa – Jafa u Crvenki i Banini u Kikindi, kao i tri kompanije čija je osnovna delatnost papir – Fabrika kartona u Umci, Papir servis FHB u Beogradu i kompanija Ekostar Pak čije je sedište takođe u Beogradu.
 
Ta kompanija je do januara 2019. bila vlasnik 100 odsto Fabrike hartije Beograd i Avale Ade, ali je tada za 133 miliona evra prodala 75 odsto vlasništva tih firmi irskoj Smurfit grupi, jednom od najvećih svetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija.
  • Zoka

    20.09.2019 12:58
    Muz od Natase Ninkovic?
    Da li je taj lik, muz od glumice Natase Ninkovic?
  • Novica

    18.09.2019 21:27
    Mafija! Sad imaju i svoje udruzenje Privrednik, kao nekada mafijaske porodice u New York-u!
  • Utopija

    18.09.2019 21:01
    Zabole me sto je neka mafijaska firma sa Kipra kupila Kras od Hrvata, sve dok se ne pokrene neka proizvodnja, nesto u RS nema boljitka..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.