E fakture obavezne od 1. januara 2022. godine

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u Skupštini Srbije da zakon o računovodstvu predviđa uvođenje obaveznih e-faktura, i to od 1. januara 2022. godine.
E fakture obavezne od 1. januara 2022. godine
Foto: Pixabay
Prema predlogu tog zakona, obaveza pravnim licima, odnosno preduzetnicima je da fakture kao računovodstvene isprave, izdaju isključivo u elektronskom obliku, navodeći da će se tako pojednostaviti procedura njihovog izdavanja, skratiće se vreme neophodno za obavljanje poslova i biće omogućen brži povraćaj PDV-a.
 
Kada je reč o regulisanju računovodstvenih usluga, Mali je objasnio da će Komora ovlašćenih revizora izdavati dozvole pravnim licima i preduzetnicima za rad, dok će Registar voditi Agencija za privredne registre.
 
Mali je naveo da će Registar pružalaca računovodstvenih usluga početi sa radom 1. januara 2021. godine. "Pravna lica, odnosno preduzetnici koji pružaju računovodstvene usluge, u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona u obavezi su da usklade svoje poslovanje sa odredbama zakona", naveo je Mali.
 
On je dodao da se ukida obaveza sastavljanja i dostavljanja dva seta izveštaja, za statističke i druge potrebe i finansijske izveštaje, Agenciji za privredne registre. Takođe, predloženi zakon o računovodstvu prihvata preporuku 28 Manivala za izmenu postojeće regulative u smislu zabrane krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima i s njima povezanim licima, kao i saradnicima, da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnika koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.
  • socko

    04.10.2019 22:15
    A MUP i dalje nema ebanking da provere da li legla uplata registracije vozila za firmu ....
  • Pera

    04.10.2019 10:28
    E faktura je super predlog. Otezace kradju poreza i onemogucice prepravljanje finansijske dokumentacije. Dugorocno moze da poveca finansijsku disciplinu i time smanjenje stopa poreza. Sada je situacija da onaj ko ne krade placa najveci porez a onaj koji ga krade i nije uhvacen ima vecu zaradu, bolje posluje i ugrozava poslovanje onog koji radi posteno.
  • Dr

    03.10.2019 21:37
    Budalaština
    Nema od toga ništa - nećete vi dotle ostati na vlasti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija