Erdogan: Velike mogućnosti za investicije u Srbiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas turskim privrednicima da u Srbiji imaju velike mogućnosti za investicije i istakao da dve zemlje imaju snažnu volju da unaprede svoje odnose i prošire saradnju na više oblasti.
"Srbija ima velike mogućnosti za naše investitore, jer se nalazi u centru Balkana, ima dobro poslovno okruženje, kvalitetnu radnu snagu i podsticaje", rekao je Erdogan, obraćajući se na Poslovnom forumu Srbija-Turska u Beogradu.
 
On rekao da je kratkoročni cilj da trgovinska razmena dve zemlje dostigne dve milijarde dolara, a dugoročni da se ta suma poveća na pet milijardi.
 
Predsednik Turske je rekao da je trgovinska razmena od 2010, kada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, porasla 200 odsto. U 2018. godini, koja je bila rekordna, trgovinska razmena je dostigla nivo od 1,2 milijarde dolara, a u prvih osam meseci 2019. godine 890 miliona dolara.
 
"Ove godine smatram da ćemo prevazići rekord iz prošle godine. Ciljamo da ovu cifru dovedemo na dve milijarde dolara, kratkoročno, a onda na pet milijardi dolara dugoročno", rekao je Erdogan. Podsetio je da je Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. godine revidiran prošle godine, a stupio na snagu u junu, te da se nada da će, zahvaljujući njemu, pored trgovinske razmene robe, biti uvećana razmena i u sektorima poput poljoprivrede, telekomunikacija, finansija, prevoza, saobraćaja, elektronske trgovine...
 
Erdogan je podsetio i da je danas u Beogradu razmenjeno više bilateralnih sporazuma i memoranduma iz različitih oblasti, bezbednosti, policije, nauke, vojne saradnje i privrede.
 
Kako je rekao, dve zemlje imaju trgovinsku saradnju koja je usponu i turske kompanije u Srbiji zapošljavaju 8.000 ljudi i to u mnogim sektorima - tekstilnoj oblasti, automobilskoj, bankarstvu i drugim. On je naveo da je broj turskih kompanija koje posluju u Srbiji dostigao 800, kao i obim investicija koji je 2011. iznosio milion dolara, a 2018. - 200 miliona dolara.
 
Erdogan je naveo da će se sutra održati ceremonija za šest fabrika i položiti kamen-temeljac za jednu, čime će, kako se slikovito izrazio, "biti dodata nova zlatna alka u turski lanac u Srbiji". Očekuje, takođe, da će se napredovati i u saradnji u oblasti građevinarstva, navodeći da će turski građevinari svoje bogato iskustvo preneti Srbiji i da će se uključiti u infrastrukturne projekte.
 
Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je danas turske investitore da dodatno ulažu u Srbiju, a srpske privrednike da investiraju u Turskoj. Istakao je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom njegove posete 2017. godine doneo velike promene u našu zemlju i region i nagovestio mnogo toga.
 
"Mnogo toga smo promenili. Za dve godine kada budete došli, a nadam se da ćete doći za godinu, kada budemo obilazili radove na auto-putu gde ćemo prisustvovati početku radova, oni će biti pri kraju, kao i da ćemo moći da otvorimo obnovljeni put Novi Pazar – Tutin, da ćete moći da vidite drugačiju sliku, i to šta ste sve doprineli u Srbiji", kazao je Vučić otvarajući srpsko-turski poslovni forum.
 
Kazao je da u Srbiji ima mnogo mesta koja su gotovo zaboravljena i naveo Lebane, koje je 1991. imalo 29.000 stanovnika, a danas svega 17.000. "To mesto bi potpuno umrlo da tamo nije bilo turskog investitora. Isti slučaj je sa Vladičinim Hanom, Krupnjom, Malim Zvornikom, i mnogim drugim mestima u koje je malo ko želeo da investira", rekao je Vučić.
 
Pozvao je i srpske investitore da investiraju u Tursku. "Dobro došli, Turci, u Srbiju, a vi, dragi Srbi, izvolite u Tursku", poručio je on. Vučić je pozvao Srbe da investiraju u Tursku, iako, kako je primetio, neki govore kako je sada u Turskoj teško i čekaju neka bolja vremena. Kako je istakao, kada je Erdogan došao na vlast u Turskoj BDP po glavi stanovnika iznosio je 3.500 dolara, a on ga je "doveo" na 11.000.
 
Vučić je pozvao turske privrednik da investiraju u srpske banje, koje su, kaže, vrhunske, ponovio da se uskoro završava istočni krak Koridora 10 i da više neće biti nijedan metar ka Bugarskoj i Grčkoj a da nije auto-put.
  • Agroekonomista

    08.10.2019 16:36
    Novi svetski poredak
    Evo sada će kada se svi migranti vrate iz Austrije i Nemačke u Srbiju Erdogan da im napravi fabrike.. samo da se ne vraćaju u Tursku.
  • Anonimus

    08.10.2019 09:18
    Pa Srbski nazovi biznismeni ne ulazu ni u Srbiju a kamoli u Tursku samo u of sorry kompanije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.