Švajcarci i dalje najbogatiji građani na svetu

Švajcarci su odmakli od proseka kada je reč o imovini po glavi stanovnika, ostajući tako, u proseku, najbogatiji građani sveta.
Švajcarci i dalje najbogatiji građani na svetu
Foto: Pixabay
Konkretno govoreći, do sredine 2019. godine imovina po glavi stanovnika u Švajcarskoj iznosila je 564.650 američkih dolara, što predstavlja povećanje za 17.790 dolara u odnosu na prošlu godinu, pokazuje deseti izveštaj Credit Suisse Global Wealth, koji je objavljen u ponedeljak.
 
Ovo stavlja Švajcarsku ispred Sjedinjenih Američkih Država, gde se imovina po glavi stanovnika povećala za 11.980 dolara od sredine 2018, Japana, gde je bilo povećanje od 9.180 dolara i Holandije, gde je bilo povećanje od 9.160 dolara. Glavni gubitnik je Australija, koja je doživela pad od 28.670 dolara od sredine 2018.
 
Od 2000. godine, imovina po glavi stanovnika u Švajcarskoj povećala se za 144 odsto, navodi Credit Suisse. Međutim, dobar deo tog rasta posledica je jačanja franka prema dolaru, posebno u periodu od 2001. do 2013. godine.
 
U švajcarskim francima bogatstvo domaćinstava poraslo je za 45 odsto u periodu od 2000. do 2019. godine, što predstavlja prosečnu godišnju stopu od dva odsto.
 
Finansijska imovina čini 55 odsto bruto bogatstva u Švajcarskoj, što predstavlja procentualno malo veći iznos od tog udela u Velikoj Britaniji, ali manje nego u Japanu ili Sjedinjenim Državama.
 
Dugovi - uglavnom u obliku neizmirenih hipotekarnih kredita - u proseku iznose 142.620 dolara po osobi, jedni od najviših na svetu i predstavljaju 20 odsto ukupne imovine. Koeficijent duga blago je porastao sa najnižih 19 odsto u 2014. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.