Nova ekonomija: Posle besplatnog zemljišta, MTU od države dobila još 14 miliona evra

Nemačka kompanija MTU, kojoj je država poklonila zemljište vredno 6,25 miliona evra, dobiće još 14,6 miliona evra iz budžeta Srbije, prema ugovoru u koji je Nova ekonomija imala uvid.
Nova ekonomija: Posle besplatnog zemljišta, MTU od države dobila još 14 miliona evra
Foto: Pixabay
Kako piše Nova ekonomija, subvencija se dodeljuje preduzeću MTU Maintenance, ćerki-firmi nemačkog MTU Aero Engines, za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge.
 
Ugovorom sa Ministarstvom privrede MTU se obavezao da zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom do 2027. godine. Između ostalog, MTU se obavezao da zaposlenima isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne.
 
Nemačka kompanija moraće da investira najmanje 100.900.000 evra do kraja 2025. godine, od čega najmanje 25 odsto mora biti iz sopstvenih sredstava, odnosno sredstava koja ne sadrže državnu pomoć, ali ni finansiranje poput dodatnih uplata, zajmova članova grupacije ili bankarskih zajmova.
 
Subvencija će se isplaćivati u osam tranši, od 2020. do 2027. godine. Ugovor su 15. oktobra potpisali ministar privrede Goran Knežević i direktor MTU Maintenance Rajner Beker.
 
Kako je Nova ekonomija objavila sredinom oktobra, ovoj kompaniji je za isti projekat poklonjeno preko 25 hektara zemljišta vrednog 6,25 miliona evra, iako je član Upravnog odbora MTU obećavao da će firma kupiti zemljište u Srbiji.
 
Ministarstvo privrede odbilo je u julu 2019. da dostavi Novoj ekonomiji memorandum o razumevanju potpisan 7. maja sa kompanijom MTU Aero Engines AG, pozivajući se na poverljivost podataka.
  • Dr

    31.10.2019 21:58
    plaćanje
    "Imaju obavezu da do 2027 zaposle 440 radnika....."Mi im dajemo 21 milion evra u subvencijama,što po radniku iznosi 50.000 eura.Sa tim parama je mogao svaki radnik da napravi malu proizvodnju i da zaposli bar još po 1 radnika a država da im pomogne oko tržišta ili kooperanata,obezbedi povoljne kredite za proširenje i oslobodi poreza prve 2 godine i eto od malih srednja preduzeća.
  • Novosadjanin

    31.10.2019 20:01
    Primer firmi za reciklazu
    U Vojvodini postoje dve firme koje se bave reciklazom pet ambalaze, limenki, folija...Jedna je na teritoriji Novog Sada i ina pogon u Mladenovcu, a druga u Novoj Gajdobri...Pošto obe firme koje zapošljavaju isključivo domaću radnu snagu a nisu bile plaćale harač vladajućoj stranki desila se sledeća situacija...krenule su poreske inspekcije, finansijska kontrola, učestale posete inspektora za zaštitu životne sredine...naravno pošto ništa nisu našli i na taj način izvukli pare iz pomenutih kompanija jer one posluju u skladu sa zakonom i poštuju propise krenuo je drugi krug obračuna...država poklanja zemljište i proizvodne hale dvema kompanijama iz Kine i ujedno subvencionise svako radno mesto sa 10.000 evra ...Kineski vlasnici otvaraju fabriku za reciklazu u okolini Zrenjanina i okolini Požarevca...Peva fabrika je zaposlila 30 kineskih radnika a druga 50. Kineski vlasnik pošto nema ulaganja počinje da diktira cenu otkupa koje prve dve domaće kompanije ne mogu da prate...Na delu je nelojalne konkurencija i obe firme su na korak od zatvaranja...S tim što u jednoj kompaniji oko 120 ljudi će ostati bez posla a u drugoj 80.
    Napredno.
  • Brus Vilis

    31.10.2019 19:54
    Opet smo investitoru dali 2 evra kako bi on mogao 1 da nam vrati. Spavaš li mirno Pajtone Monti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija