Narodna banka objavila Finansijski vodič za povratnike u Srbiju

Narodna banka Srbije (NBS) je objavila Finansijski vodič za povratnike, građane koji se vraćaju u Srbiju, koji objašnjava devizne propise koji se odnose na njih, prema Zakonu o deviznom poslovanju.
Narodna banka objavila Finansijski vodič za povratnike u Srbiju
Foto: Pixabay
U vodiču, koji je objavljen na sajtu NBS, navedeni su propisi koji se pored ostalog odnose na prenos novca iz inostrane banke u banku u Srbiji, gašenje ili otvaranje računa kod banke u Srbiji, držanju deviza na računu kod banke u inostranstvu, te osnivanje privrednog društva u Srbiji.
 
Iz NBS su naglasili da Finansijskim vodičem za povratnike žele da unaprede informisanost građana Srbije koji žele da se vrate u zemlju i da stvore uslove za njihov lakši povratak i bržu integraciju.
 
Cilj Finansijskog vodiča je, kako je istaknuto, "da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi s većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak naših gradjana iz inostranstva".
 
U dokumentu je istaknuto da se povratnikom smatra lice koje je boravilo u inostranstvu duže od godinu dana i koje se vraća u Srbiju, a pre svega lice koje se iselilo iz Srbije i koje je boravilo u inostranstvu na osnovu dozvole stalnog boravka, koje je privremeno boravilo u inostranstvu na osnovu radne ili studentske dozvole ili koje ima dvojno državljanstvo, kao i strani državljani koji se useljavaju u Srbiju.
  • ARMAGEDON

    01.11.2019 08:46
    VIC GODINE
    jel ovo realno da i ovi iz NBS pišu za njuz net? Sarkazam i cinizam a sve upakovano u parodiju! Nesreće one bezbožničke ljudi beže glavom bez obzira da se nikada ali nikada ne vrate!!!!
  • Bane

    01.11.2019 08:30
    Gebels propaganda radi 25 sati dnevno, ali u ovo ni najgluplji među nama neće poverovati.
  • socko

    01.11.2019 08:04
    Ovaj vodič ima smisla koliko i "Vodič za gajenje prasića" na arapskom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.