Izvršitelji preuzeli pogon fabrike reznog alata iz Čačka, nakon 19 neuspelih pokušaja

Sudski izvršitelji uz asistenciju policije preuzeli su pogon za izradu kugličnih vretena Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, nakon 19 neuspelih pokušaja.
Izvršitelji preuzeli pogon fabrike reznog alata iz Čačka, nakon 19 neuspelih pokušaja
Foto: Pixabay
Radnici su do sada 19 puta uspevali da spreče sudske izvršitelje da preuzmu pogon "Kuglična vretena", zbog duga fabirke prema jednoj privatnoj čačanskoj firmi od 1,5 miliona dinara koji je u međuvremenu sa kamatama narastao na 5,7 miliona dinara.  
 
Izvršenje pogona bilo je zakazano za danas u 9 časova, ali su jake policijske snage već u 6.30 časova blokirale sve prilaze pogonu i nisu dozvoljavali radnicima da dođu do objekta.  
 
U znak protesta radnici FRA protestovali su ispred Upravne zgrade. Sudski izvršitelji koji su stigli oko 9 časova, promenili su bravu na pogonu, a izvršenje će se nastaviti narednih dana kada će biti iznete mašine iz tog pogona u kome su bile stacionirane 33 godine.  
 
Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je da je preuzimanjem pogona za izradu kugličnih vretene "nasilno otet deo imovine FRA".  
 
"Danas je radnicima sprečeno pravo na rad, a preuzimanjem pogona ugrožena je njihova egzistencija. Ulaskom izvršitelja ovaj pogon će biti zatvoren i deo radnika će ostati bez radnih mesta", rekao je Đelić. On je dodao da je pogon "Kuglična vretena" od interesa za odbrambenu industriju Srbije, o čemu postoji rešenje Vlade, i istakao da prema nalazu veštaka mašinske i elektro struke postoji opasnost da će mašine iz tog pogona prilikom preseljenja biti oštećene.  
 
Đelić je rekao da se radnici ne protive presudi za dug fabrike, već se protive izvršenju i oduzimanju pogona, ističući da je objekat koji vredi 287.000 evra dat za dug od 50.000 evra.  
 
Radnici ističu da će nastaviti "pravnu borbu za pogon" i najavljuju proteste. U pogonu FRA "Kuglična vretena" proizvodila su se kuglična vretena za odbrambene raketne sisteme. Pogon je osnovan 1986. godine, nabavkom programskih mašina engleskog proizvođača "Matriks", teških po više desetina tona.  
  • zoran

    18.11.2019 20:52
    stefanovićeva deca
    To su one iste snage koje su poranile da obezbede rušenje objekta na Kopoaoniku.
  • mafija

    16.11.2019 21:20
    Sta drugo reci sem mafijaska drzava
  • Opet spiskovi

    16.11.2019 10:56
    @dragan perković Ah, kako tipično radikalski - pravljenje spiskova. Pazite ipak da neko ko deli vaše varvarske ideale ne stavi vas na neki spisak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija