Šta u Srbiju donosi uvođenje platforme "Alipej"?

Uvođenje vodeće kineske platforme za mobilnu i onlajn naplatu "Alipej", koju je kreirala "Alibaba grupa", u Srbiji bi trebalo da počne da funkcioniše za nekoliko meseci, a očekuje se da će potrošači moći da plaćaju robu i usluge na većini prodajnih mesta i objekata koji u ovom trenutku primaju kartice.
Šta u Srbiju donosi uvođenje platforme "Alipej"?
Foto: Pixabay
Funkcionisanjem ovog platnog sistema ne samo što se ostvaruje saradnja sa najvećom i najznačajnijom kineskom IT kompanijom "Alibaba", već se na naše tržište uvodi potpuno nov način plaćanja kojim se podstiče razvoj tržišta i elektronske trgovine u narednom periodu, ocenjuje za "Novosti" prednosti dolaska "Alipeja" u našu zemlju Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
 
"Naši građani moći će da koriste 'Alipej' kao sredstvo plaćanja na svim prodajnim mestima u zemlji koja budu podržavala tu uslugu. Posebno je značajan za turiste iz Kine, koji su navikli da plaćaju preko svojih najpopularnijih platformi, a koji Srbiju posećuju u sve većem broju", objašnjava Matićeva.
 
Ovaj sistem naplate je siguran, a, kako ističe, eventualne zloupotrebe kompanija kompenzuje u celini.
 
"Servis se nadzire u realnom vremenu pametnim algoritmima, tako da se sumnjive kupovine veoma brzo otkrivaju, što je veoma značajno. Važno je znati da se neovlašćene transakcije u potpunosti kompenzuju od strane Alipeja", objašnjava državna sekretarka.
 
Govoreći o usklađenosti poslovanja ove platforme sa našom zakonskom regulativom, Matićeva kaže da nema nikakvih smetnji na tom planu.
 
"Ne postoje zakonske prepreke za uvođenje ove platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu. Narodna banka Srbije je u prethodnom periodu izmenama zakona koji regulišu ovu oblast omogućila funkcionisanje tzv. elektronsih novčanika kao što je Alipej", kaže Matić za "Novosti".
 
Državna sekretarka navodi da su u toku razgovori sa jednom od komercijalnih banaka koja bi pružila logističku podršku platformi "Alipej" i ističe da oni teku u dobrom smeru. Povodom mogućnosti da se u Srbiji otvori logistički centar kompanije "Alibaba", što je nedavno najavila Ana Brnabić u Kini, Matićeva kaže da će se na tome raditi u narednom periodu.
 
"Prvi sledeći korak bio bi logistički centar, a namera je da se sa 'Alibabom' i drugim kompanijama nastave razgovori o tome da otvore razvojne centre u Srbiji, što će učvrstiti našu zemlju na njenom putu digitalne transformacije", objašnjava Matić.
 
Ističe da bi to bilo posebno značajno za naše proizvođače i trgovce koji svoje proizvode prodaju putem "Alibabe", jer bi im to smanjilo troškove.
 
Platforma "Alipej" napravila je veliki iskorak u Evropi zahvaljujući kineskim turistima koji u sve većem broju hrle u taj region. Kompanija je prošle godine utrostručila broj evropskih trgovaca koji prihvataju ovaj elektronski sistem plaćanja, i njih je sada više desetina hiljada. To je nedavno izjavio Roland Palmer, direktor evropskog odeljenja te kompanije. Istakao je i da ta platforma ima oko milijardu aktivnih korisnika, kao i da je trenutno prihvata 55 zemalja u svetu, od kojih je 29 u Evropi.
 
"Alipej" je u vlasništvu kompanije "Ant fajnenšel" privatnog kineskog tehnološkog diva, čija je vrednost prošle godine iznosila 150 milijardi dolara.
  • Alipay 2020

    03.10.2020 08:02
    Dolazak Alipay-a
    Poštovana 021.rs,

    S obzirom da je prošlo godinu dana od objave ove vesti...

    Možete li dodatno istražiti dokle se stiglo sa ovim projektom tj. dolaskom Alipay-a u Srbiji?
  • Kaćanka

    19.11.2019 21:14
    Nije žvaka za seljaka
    Nista bez žive šuške!!
  • Jovan

    19.11.2019 10:34
    Komentatori malo mešaju pojmove. Nije Alipay funkcija AliExpressa koja se tiče slanja i primanja pošiljki, odnosno, svakako ne samo to. Alipay je "digitalni" novčanik. Znači da snimite podatke o svom bankovnom računu i kartici u aplikaciju, i u mogućnosti ste da plaćate robu i usluge u prodavnicama samo noseći svoj mobilni telefon ili pametni sat. Istu ili sličnu funkcionalnost nude i Samsung Pay, Apple Pay i Google Pay. Online kupovina se podrazumeva, pored još nekoliko funkcija, kao što su slanje i primanje novca, ali Alipay bi doneo mogućnost da se putem QR koda ili NFC-a vrši plaćanje na POS terminalima u prodavnicama, bez nošenja fizičke bankovne kartice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.