Pšenicom u Srbiji zasejano 430.000 hektara, a neophodno 500.000

U Srbiji je pšenicom jesenas zasejano 430.000 hektara, a treba bar 500.000, rekao je danas stručni saradnik firme "Best Seed Producer" (BSP) Miroslav Malešević.
Pšenicom u Srbiji zasejano 430.000 hektara, a neophodno 500.000
Foto: Pixabay (ilustracija)
Rekao je da su "mnogi odustali od setve zbog visokih troškova i niske cene pšenice prosečnog kvaliteta, a da malo ima roda koji je vrhunskog kvaliteta i košta više od 20 dinara po kilogramu".
 
Malešević je rekao da je pšenica nikla i da je čak možda malo bujnija nego što bi bilo poželjno. Direktor poslovnog uduženja "Žita Srbije" Vukosav Saković rekao je da još nema preciznih podata, a procena je da je zasejano više od 400.000 hektara, a setva će trajati do novembra.
 
"U Srbija se u poslednjih sedam godina pšenica seje na 550.000 do 650.000 hektara. Pšenica je u dobrom stanju i do sada je nikla na oko 50 odsto zasejanih površina, a prošle godine u ovo vreme na svega pet odsto", rekao je Saković.
 
Setva još traje u centralnoj Srbiji od Kragujevca do Prokuplja gde je vladala ekstremna suša.
 
Saković je rekao da je teško reći šta je optimalni rok za setvu, ali da to nije 31. oktobar jer je taj rok utvrđen ranije, dok se sada seju drugačije, savremenije sorte. "Poslednjih godina pšenica se seje u oktobru i novembru, retko u decembru", kazao je Saković.
 
Proizvođači su, po njegovim rečima, upotrebili 50 odsto "deklarisanog semena" i neće odustati od sejanja jeftinijeg, "merkantilnog žita" koje daje slabiji prinos. Tako će biti "sve dok se ne nađu podsticajna sredstva za proizvođače" da bi sejali kvalitetniju, mada skuplju semensku pšenicu koja daje veći rod.
 
Saković je rekao da proizvođači u Srbiji ne treba da očekuju značajno poskupljenje pšenice jer je šest od poslednjih sedam godina u svetu bilo rekordno po proizvodnji te žitarice.
  • Kaćanka

    19.11.2019 21:10
    @Mile
    U cemu je razlika da li ce da se uvozi od majčice ili od amera....Engliza.......Prvo od ovih silnih rodoljuba svaki drugi je predstavnik raznih....Best seed producer...gde su domace sorte, gde je spisak genetskog materijala, gde je Balkan, Kožara i Osmak?
  • mile

    19.11.2019 07:30
    Sad cemo mi uvoziti iz majcice Rusije!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija