"Ericsson" mora da plati više od milijardu dolara zbog korupcije

Švedski telekom gigant "Ericsson" priznao je krivicu za korupciju i prihvatio da plati više od milijardu dolara, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa.
"Ericsson" mora da plati više od milijardu dolara zbog korupcije
Foto: Pixabay
U saopštenju se navodi da je kompanija priznala dugogodišnju kampanju korupcije u pet zemalja kako bi učvrstila svoj uticaj i prisustvo u telekomunikacijskom biznisu.
 
Ministarstvo ističe da se "Ericsson" nagodio sa tužilaštvom u vezi sa optužnicom koja je podneta na sudu u Njujorku.
 
"Ericsson" je jedan od najvećih svetskih proizvođača opreme za mobilne mreže. Kompanija je u septembru saopštila da je izdvojila 1,2 milijarde dolara da pokrije moguće kazne zbog američke istrage.
 
Veruje se da je ovo jedna od najvećih nagodbi ikada postignuta u skladu sa Zakonom o stranim koruptivnim praksama.
 
Iznos od 1,2 milijarde dolara uključuje kaznu od 520 miliona dolara koja će biti isplaćena Ministarstvu pravosuđa, dok će 540 miliona biti isplaćeno Američkoj komisiji za hartije od vrednosti i berze.
 
Američko Ministarstvo pravosuđa navelo je da se korupcija odnosi na pet zemalja - Džibuti, Kinu, Vijetnam, Indoneziju i Kuvajt.
 
Američki tužilac Džefri Berman rekao je da je kompanija "Ericsson" u svom poslovanju koristila mito, poklone, podmićivanje i ucenu, vodeći se principom da je novac osnovni pokretač.
 
U saopštenju Ministarstva navodi se da je kompanija na ovaj način počela da posluje 2000. godine i da je nastavila sve do 2016. godine. 
  • Realista

    09.12.2019 09:41
    Realnost
    Amerikanci su specijalisti za naplatu štete, ali da oni plate to nikako.
    Švedska kopanija je vršila korupciju u Džibutiju, Kini, Vijetnamu, Indoneziji i Kuvajtu, a na tome zaradjuje Amerika a ne tih 5 zemalja.
    Izgleda da Amerika naplaćuje to što njihove kompanije nisu uspele da prodaju opremu ili nisu koristili sredstva kao švedska kompanija.
  • Vesna Milivoj

    09.12.2019 09:16
    Titova ulica 2
    A Siemens, ABB, Fichtner, Prismian Cable, ILF, Salini itd...spisak je enormno velik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija