Tabaković: Država dokazala da je odgovoran vlasnik, sposobna je da upravlja Komercijalnom bankom

Država je sposobna da upravlja Komercijalnom bankom, ocenila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković osam dana uoči isteka roka za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju najveće državne banke u Srbiji.
Tabaković: Država dokazala da je odgovoran vlasnik, sposobna je da upravlja Komercijalnom bankom
Foto: 021
Ona je za Blic rekla da uspešnost banke ne zavisi od toga da li je privatna ili državna, već od stručnosti i posvećenosti menadžerskog tima i mehanizma kontrole.
 
"Od trenutka kada je država postala vlasnik 83 odsto Komercijalne banke krajem novembra stekli su se uslovi da drzava pokaže koliko je odgovoran vlasnik. Ranije su mehanizmi ugovora bili takvi da država nikakvu odluku nije mogla da donese zbog veta stranih suvlasnika. Pa zar jedna nemačka banka KFW koja je u vlasništvu države nije dokaz da svakoj državi treba banka preko koje će sprovoditi svoje strateške projekte", ističe Tabaković.
 
Upitana da li bi prodala kompaniju za iznos koji ona može da zaradi za pet ili šest godina Tabaković kaže da to naravno ne bi učinila.
 
"Moja uloga kao guvernera je da pomognem državi kao akcionaru u procesu privatizacije, a ceneći reputaciju budućeg vlasnika i finasijsku stabilnost koju budući vlasnik treba da očuva", napominje ona.
 
Tabaković ističe da je država pokazala koliko je odgovoran vlasnik, da odgovorno upravlja javnim finansijama što pored ostalog pokazuju stopa nezaposlenosti od 9,5 odsto, kao i strane investicije koje ove godine iznose najmanje 3,5 milijardi evra.
 
Guvernerka govori i o stabilnosti dinara i inflaciji koji se godinama zadržavaju na istom nivou.
 
"Relativna stabilnost kursa učinila je da imamo četiri makroekonomska pokazatelja koja su dovela do toga da je Srbija 22. novembra ove godine imala premiju rizika od šest baznih poena a da je ta ista premija 2012. godine iznosila 340 poena. Kamata na evro-kredite pala je za 4,6 odsto, a euribor u tome učestvuje samo 0,7 odsto", objašnjava Tabaković.
  • Realista

    09.12.2019 14:21
    Realnost
    Zašto se onda prodaje? Koji je interes?
    Prema bilansu uspeha za 2018 banka zadnje dve godine ima dobit oko 8.100.000.000,00 dinara, tj. oko 68 miliona evra godišnje.
    Kada se proda država će imati neki trenutni prihod, a za narednih 20 ili 30 godina će izgubiti dve milijarde evra.

  • x

    09.12.2019 13:36
    y
    "...krajem novembra stekli su se uslovi da drzava pokaže koliko je odgovoran vlasnik."

    ok, onda pitam odgovornog vlasnika:
    čije je bilo ono pola tona nečega i pola kile nečeg drugog pronađenog u trezorima komercijalne banke 6.10.2000.?
  • rale

    09.12.2019 06:34
    Kako funkcionišu izjave političara u Srbiji? Kada izjave nešto to odmah obrni u negativnu verziju izjave i proveri stanje u datoj firmi ili sistemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija