Novosti: Svi taksisti će uz podršku države za tri godine moći da imaju novo vozilo

Taksisti koji kupuju novi automobil sledeće godine mogu da računaju na 8.000 evra dotacije države, a uslov je da kupe vozilo po ceni od najmanje 13.000 evra, električno, hibridno, na komprimovani prirodni gas ili sa "evro 6" motorom, pišu današnje "Večernje novosti".
Novosti: Svi taksisti će uz podršku države za tri godine moći da imaju novo vozilo
Foto: Pixabay
Da ne bi vraćali poklonjeni novac, moraju da nastave da taksiraju baš tim vozilom najmanje tri godine, a u narednoj godini iz budžeta će biti obezbeđene dotacije za najviše 6.000 taksista, pišu Novosti.
 
Vlada Srbije je usvojila Uredbu o uslovu i načinu subvencionisanja nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza, koja će biti u primeni do kraja 2020. godine.
 
Na dotacije mogu da računaju taksisti koji se tim poslom bave najmanje godinu dana od dana stupanja na snagu vladine uredbe.
 
Iznos od 8.000 evra taksisti mogu da iskoriste za učešće za namenski kredit, za finansijski lizing ili plaćanje dela kupoprodajne cene, uz uslov da nemaju dugove za porez.
  • Realista

    30.12.2019 08:56
    Realnost
    U redu i tih 8.000 €, ali da postavim nekoliko pitanja:
    "Kada će ti taksisti meni kao korisniku njihovih usluga da daju PDV račun za uslugu koju su mi naplatili?"
    Električna i hibridna vozila će od nove godine biti oslobodjena poreza, ali kako će se naplaćivati takse koje se naplaćuju preko cene goriva. U ceni goriva razne takse, akcize i porez učestvuju preko 50%. Na električnoj energiji nije tako.
    Auto koji troši 4 litre dizela na 100 km plati gorivo oko 650 dinara
    Energetski ekvivalent te 4 litre goriva je oko 42 kWh, a ako se uzme stepen korisnosti od oko 60% to je oko 25 kWh za koje treba u crvenoj tarifi izdvojiti (samo noću kada se pune akumulatori) oko120 dinara. Motor na električni pogon ima skoro 100% stepen korisnosti.
    Znači, oni koji nemaju para da kupe električni ili hibridni auto će graditi puteve i državu, a oni koji imaju para to ne moraju nego će im država dati još 8000 € da bi imali oko 5 puta manje troškove za gorivo.
    Kupiću i ja hibrid ili elektro auto i to nov samo mi dajte tih 8000 €.
  • Tipl

    29.12.2019 21:29
    Kupovanje bulumente. Čast izuzecima koji joj ne pripadaju. Ali kada su već odlučili da im poklanjaju naše pare, onda da to bude samo za električna ili hibridna vozila. Taksisti su najprisutniji na ulicama u odnosu na druga vozila, te su I najveći zagađivači.
  • Dex

    29.12.2019 18:49
    TX
    Postoji li ista na svetu da neko nesto uradi a da vi NOVOSADJANI niste protiv?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.