Novosti: EPS postaje akcionarsko društvo, građani će imati pravo na akcije

Vlada Srbije obećala je Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) da će tokom 2020. godine promeniti pravni status Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo, prenose "Novosti".
Novosti: EPS postaje akcionarsko društvo, građani će imati pravo na akcije
Foto: 021
To znači da će, po poslovnim prihodima najveće domaće preduzeće, građanima koji na to imaju pravo bez naknade podeliti 15 odsto akcija, dodaju Novosti.
 
U pismu o namerama upućenom MMF-u se navodi i da se EPS trenutno nalazi u procesu restrukturiranja i fiskalne konsolidacije, kao i da će država raspisati tender za procenu imovine te kompanije.
 
Kotiranje kompanije na Beogradskoj berzi ne znači da će EPS u potpunosti biti privatizovan, slično kada su akcije drugih državnih firmi besplatno podeljene građanima u prethodnim godinama.
 
MMF je u decembru, nakon završetka svoje posete Srbiji, ocenio da je revizija cene struje neophodna "kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova", nakon čega je državni vrh najavio poskupljenje cene električne energije od 3,9 odsto.
 
Fiskalni savet trenutno procenjuje da je u EPS tokom sledećih deset godina neophodno investirati 5,6 milijardi evra kako bi mogao da zadovolji sve veću tražnju za strujom.
  • Acko

    18.12.2020 16:02
    Šta će nam akcije
    Šta će nam akcije kada ne mogu da se prodaju i kupuju. Kao u slučaju Telekoma. Lagarija
  • Stole

    04.02.2020 15:34
    NE
    Ako je sve veca potraznja za strujom cemu onda prodaja. To znaci da poslovi napreduju. Ko prodaje svoju elektroprivredu taj ili glup ko q ili vrlo zlonameran.
  • Rabindranat Tagore

    10.01.2020 07:43
    Na ovaj način se otvara put da stranci privatizuju EPS preko svojih investicionih fondova.

    A ovakve nebuloze o investiranju milijardi eura su samo psihološke udice da narod lakše proguta, da ne spominjem ove naslove o besplatnim akcijama ko na to ima pravo - nema niko osim radnika EPS-a i to ako nisu već pisali akcije.

    Ne znam što ne promenimo ime u Srbija d.o.o. i da se lepo upiše da vlasništvo imaju nalogodavci MMF-a

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija