Oksfam: Milijarderi zajedno imaju više imovine i novca od 4,6 milijardi ljudi, obogatili se na račun žena

Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina zahvaljujući ekonomskom sistemu baziranom na nejednakosti koji na svojim leđima nose žene, upozorilo je britansko udruženje za borbu protiv siromaštva Oksfam.
Oksfam: Milijarderi zajedno imaju više imovine i novca od 4,6 milijardi ljudi, obogatili se na račun žena
Foto: Pixabay
Bogatstvo 2.153 svetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svetske populacije, pokazuje izveštaj Oksfama, objavljeno je dan uoči okupljanja svetskih političkih i poslovnih lidera u švajcarskom Davosu.  
 
"Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu", konstatuju autori, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca sveta imaju više novca nego sve žene u Africi.  
 
Žene i devojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuvanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, utvrdili su u Oksfamu. Vrednost njihovog rada je tri puta veća od vrednosti globalne tehnološke industrije.  
 
Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene mogle izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oksfamu.  
 
Predlažu da u sledećih 10 godina jedan odsto najbogatijih u svetu plaća samo 0,5 odsto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 miliona radnih mesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i brizi za starije i decu.
  • Vendetta

    20.01.2020 15:06
    Taj feministički aspekt maši temu. Ne osporavam činjenicu da su u mnogo država žene u lošijem položaju, ali suština je da se bogataši bogate na račun svih ostalih.
    Bojim se i da je ideja poreza za bogate iluzorna, pa oni svuda plaćaju najmanje poreze.
    Sprega vlasti i kapitala se može poremetiti samo revolucijom.
    Valjda nam je to jasno i po primeru Srbije.
  • Puno dupe

    20.01.2020 12:42
    feminizma
    Na racun zena? A sta je sa decom koja rade kao robovi sirom nesveta za ovih par morona?
  • Prokleti feminizam..

    20.01.2020 09:44
    Ahaha, na racun zena, a na racun muskaraca se niko nikad nije obogatio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija