Kostić bi do leta mogao da kupi Merkator u Srbiji

Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe i jedan od vodećih srpskih biznismena, nastavlja da širi poslovno carstvo.
Kostić bi do leta mogao da kupi Merkator u Srbiji
Foto: 021.rs

Nameračio je kupiti "Merkator-S", srpski segment ljubljanske kompanije, pod kojim u Srbiji posluju tri nekadašnja lanca prodavnica - "Merkator", "Idea" i "Roda". Reč je o 320 samoposluga u više od sto gradova.

Ovih dana AIK banka, takođe u Kostićevom vlasništvu, odobrila je 90 miliona evra zajma za "Merkator-S" kojim se po mnogo boljim uslovima prestrukturiraju sadašnji krediti, ali i neke druge kratkoročne obaveze.

Ovo je nov korak u razvijanju saradnje dva partnera. Prvi krupniji potez bila je pre tri godine odluka biznismena da, kada je hrvatski "Agrokor" (67-odstotni vlasnik celog "Merkatora") zapao u tešku krizu, otkupom kredita "Merkatora-S" usliši molbu Vlade Srbije da za oko četiri stotine srpskih dobavljača sačuva ustaljeni način izlaska na trgovačke rafove.

U isto vreme, Kostić je izrazio spremnost da po okončanju slučaja kupi pojedine segmente nekadašnjeg carstva Ivice Todorića, ponajpre baš "Merkator-S". Ovim bi se poznati biznismen vratio na početak karijere, obeležen uspešnim vođenjem trgovačke kuće u rodnom Vrbasu.

Očekuje se da će se realna mogućnost za kupovinu pojaviti već u junu kada bi se 67 odsto akcija "Merkatora" moglo pojaviti na berzi. Naime, prošle godine je slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije kaznila "Fortenovu" (kompaniju nastalu dogovorom "Agrokorovih" poverilaca sa idejom da prestrukturira što više pojedinačnih firmi iz sastava ugašenog poslovnog sistema) sa 53 miliona evra. Razlog je narušavanje pravila konkurencije prilikom kupovine fabrike vode "Costelo".

Žalbe "Fortenove" su odbijene i sud je, kao garanciju, privremeno zaplenio tih 67 odsto akcija. Trenutno je pred slovenačkim pravosuđem postupak ocene zaštite zakonitosti.

Očekuje se da će se za pola godine okončati i ova etapa suđenja, pa ukoliko odluka bude povoljna po Agenciju i "Fortenova" ne plati kaznu, akcije bi se iznele na berzu. Kostić bi, naravno, kupio deo, u vrednosti "Merkatora-S", uz uslov da se stvar okonča upravo izdvajanjem i prevođenjem vlasništva srpskog segmenta. Druga mogućnost kupovine je da od novog vlasnika otkupi upravo srpski deo.

Koliko je vlasništvo nad "Merkatorom" neizvesno ukazuje i 1,2 milijardi evra kredita "Fortenove" za uspešno prestrukturiranje. Pri sklapanju ugovora, "Fortenova" nije u spisku imovine navela objekte iz sistema "Merkatora", niti je u finansijskom delu navela 630 miliona duga ljubljanske kuće. Praktično, kao da dve firme posluju potpuno odvojeno.

Sam "Merkator" jeste dužan 630 miliona evra, ali, mada višestruko manji, prihoduje u vrednosti polovine prihoda "Fortenove". Možda je to mamac za koji je zagrizao najveći srpski biznismen.

  • Radnik mercatora

    01.06.2020 00:43
    Lopovi
    Sto pre Kostic preuzme Mercator bice bolje svima...treba neko stati na put braci koji vode VP jer su se debelo obogatili na racun radnika i dobavljaca a na stetu kupaca...grabe dok ih ne smeni neko konacno
  • Mile

    28.01.2020 22:10
    Kako šta će mu? Treba mu kad je mufte i džabaluk!
  • .ikonos

    28.01.2020 17:00
    Brat
    Dace Bog da kupi sveeee

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.