NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan"

Narodna banka Srbije je saopštila da je američka investiciona banka i finansijska institucija "J.P. Morgan" objavila da "s pozitivnim izgledima" razmatra uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u svoj indeks obveznica tržišta u razvoju "J.P. Morgan GBI-EM Index".
NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan"
Foto: 021.rs
NBS tumači da je to priznanje Srbiji za rezultate u razvoju privrede i finansijskog tržišta, kao i za stvaranje povoljnog domaćeg investicionog okruženja. "Godinama težimo uključivanju u J.P. Morgan indeks obveznica, a sada smo i zvanično nadomak toga", izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
 
U saopštenju piše da je Tabaković rekla da je to pre samo nekoliko godina "bilo nezamislivo, a danas imamo zemlju koja ulazi u red globalno atraktivnih investicionih destinacija".
 
U slučaju pozitivne odluke "J.P. Morgan" koju "nesumnjivo očekujemo do polovine godine, efekti na domaće finansijsko tržište će biti brojni: baza investitora koji ulažu u našu zemlju će biti dodatno proširena, a Srbija će biti otvorena za pristup najširoj grupi eminentnih ulagača u svetu", procenila je guvernerka.
 
"J.P. Morgan" je u izveštaju konstatovala povećanje tražnje stranih investitora za hartije od vrednosti Srbije i rast likvidnosti na sekundarnom tržištu u prethodne dve godine. Već samo stavljanje Srbije na "Index Watch Positive" je jasan signal, istakla je NBS, da je Srbija ispunila sve preduslove da se nađe u renomiranoj grupi zemalja u razvoju koje međunarodni investitori smatraju sigurnim za ulaganje.
 
Biće razmotreno i uključivanje dinarskih obveznica Republike Srbije u indeks "GBI-EM Global Diversified" iste banke, koji je "reperni" (benchmark) indeks obveznica zemalja u razvoju u lokalnoj valuti.
 
Ministar finansija Srbije Siniša Mali je pozdravio najavu potencijalnog uključivanja obveznica Srbije u indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM – Global Diversified Index) američke investicione banke i finansijske institucije "J.P. Morgan". 
 
To je još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta obveznica Srbije na svetskom tržištu, ocenio je ministar u saopštenju. Istakao je da će zato "značajni internacionalni profesionalni investitori imati Srbiju na svom radaru za potencijalno ulaganje".
  • Marko

    26.01.2020 07:22
    Kupujmo svi dinarske obveznice J.P.Morgan , lakše ćemo zajahati Falcon, pa pravac svemirski turizam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija