Akcije Ikarbusa od ponedeljka na Beogradskoj berzi

Akcijama Ikarbusa na Beogradskoj berzi ponovo će moći da se trguje od ponedeljka što je rezultat sprovedenog unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR), rekla je direktorka pravnih i opštih poslova Ikarbusa Tamara Barišić.
Akcijama, kojih je 2,9 miliona, trgovaće se od ponedeljka, a njihova indikativna vrednost je 50 dinara, dok će dalja cena zavisti od ponude i potražnje.
 
"Ikarbus je bio u teškoj finansijskoj situaciji, sa gubitkom većim od kapitala, pa su prethodne akcije izgubile vrednost, a novom emisijom akcija smo pokušali da izvršimo reprogram duga, da bar deo naših dugovanja pređe u akcije i da to bude neka zdrava osnova za buduće poslovanje", rekla je Barišić.
 
Ikarbus je završio sprovođenje UPPR tokom jeseni prošle godine, a akcije su upisane u registar nešto pre toga.
 
"Ovo je nova, prva emisija akcija i ponovo je na tržištu hartija od vrednosti kako bi svi naši akcionari mogli da trguju akcijama", rekla je Barišić i dodala da su konverzijom duga u kapital ranija dugovanja namirena.
 
Najveći akcionar je Republika Srbija sa 26,9 procenata akcija, slede Fond za razvoj, banke i neki raniji poverioci čiju su dugovi pretvoreni u kapital.
 
"Prilika da se ponovo trguje akcijama je očekivana i uobičajena. Što se tiče bolje situacije u Ikarbusu, najbolje bi bilo da imamo neki novi posao u proizvodnji autobusa, a samim tim bi se i vrednost akcija povećala i potražnja za akcijama bi bila veća", kaže Barišić.
  • Već je

    26.01.2020 22:37
    Već je bio na berzi, zatim je zaveden pod novim brojem u centralnom registru, i uvedeni su novi vlasnici. Stari nisu ni obavešteni. Jednostavno su nestali sa spiska akcionara.
  • Raja

    26.01.2020 17:14
    Da drzava ima nameru da sacuva proizvodnju, Ikarbus, kao i drugi proizvodjaci vozila i ostale opreme u Srbiji, bi odavno bili na svojim nogama. Davanjem novca uvoznickom lobiju za kupovinu autobusa po svetu, ubijaju sopstvenu proizvodnju. No, to i jeste cilj za koji su vlastodrzci postavljeni i taj posao savesno odradjuju. Svevisnji se i dalje ponosi jeftinom radnom snagom. Lep pokazatelj koliko postuje doticni narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija