Na svetu bi moglo da opstane samo pet, šest valuta

U svetu postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao da padne na pet ili šest u narednih 20 godina, ocenio je brazilski ministar ekonomije Paulo Guedeš na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.
Na svetu bi moglo da opstane samo pet, šest valuta
Foto: Pixabay
Nemiri na finansijskim tržištima, nesređene monetarne politike u svetu kao i pojave novih sredstava i načina plaćanja mogle bi dovesti do krupnih i strukturnih promena.
 
Evropske države su pre 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, recimo, Francuske da putuju u Nemačku bez potrebe za razmenom gotovine. To bi se moglo ponoviti u drugim delovima sveta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade, rekao je Guedeš.
 
"Ako uzmete u obzir političku i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet-šest valuta", dodao je.
 
U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutom, što znači da njegova vrednost raste u vreme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne zemlje odlučile su da vežu svoju valutu upravo za američki dolar. Međutim, u vreme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo da našteti tim zemljama.
 
Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi da pomogne tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara. U tom slučaju alternativa bi bila evro, druga "kontinentalna valuta", područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu kojoj takođe gravitiraju neke zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.

Šta sa cenom struje i gasa?

Mada tokom prolazećeg zimskog perioda gotovo da nije bilo hladnijih dana, time ni velikog utroška struje, odnosno gasa, ovih dana mnogo se priča o ceni najvažnijih energenata.