Njujork zabranjuje prodavnice i restorane koji ne primaju keš

Gradsko veće Njujorka izglasalo je zabranu prodavnica i restorana bez gotovine tvrdeći da diskriminišu nebankarske potrošače.
Njujork zabranjuje prodavnice i restorane koji ne primaju keš
Foto: Pixabay
Veće je izglasalo predlog zakona kojim se od prodavnica u gradu traži da prihvataju američke novčanice i kovanice ili će se suočiti s novčanim kaznama do 1.000 dolara za prvo kršenje i 1.500 dolara za dalje prestupe.
 
Očekuje se da će gradonačelnik Bil de Blazio potpisati odluku,.
 
Korišćenje gotovine smanjuje se u mnogim područjima jer Amerikanci sve više koriste kartice i mogućnosti plaćanja preko mobilnog uređaja, poput Apple Pay-a. To je nateralo neke firme da zabrane gotovinu, jer je skupa za obradu.
 
Međutim, došlo je do pomaka protiv trenda, a protivnici tvrde da se na ovaj način diskriminišu nebankarski, siromašniji članovi društva koji nemaju pristup kreditnim karticama ili bankovnim računima.
 
Njujork ide stopama Filadelfije i San Franciska, a takođe su u toku koraci za zabranu prodavnica koje ne primaju keš u Vašingtonu i Čikagu.
  • Иги

    28.01.2020 22:38
    Стара народна - cash is king.
  • LOL

    28.01.2020 09:20
    Vau i mi najzad pratimo svetke trendove, do duse iz drugih razloga. Dok je kod njih skupa obrada kes transakcija kod nas je skupa obrada e transakcija i ljudi masovno ukidaju terminale u manjim firmama.Banke i dalje boli ona stvar da ukinu takse na transkacije posto im je dozvoljno da rade sta god zele. Za one koji ne znaju o cemu se radi , kada imate racun kao fizicko lice vi placate odrzavanje tog racuna kao i dosta drugih sitnica koj ni ne primetite ako ne obracate paznju na izvode, ako imate racun kao pravno lic e tada imate takve nebuloz da npr. firma sa jako mali prometom na transakcije mesecno baci i oko 4000 dinara. Naplacuj se odrzavanj racuna u tri razlicite osnove, obrada svake transakcij bilo da je uplata pazara (na sta vas je drzava primorala a banci za te uplate placate i obradu), Kada neko plati vas proizvod npr.kiflu 20 dinara karticom vi banci placate 20 dinara (minimum za transakciju), a posle vam se jos naplati i obrada te transakcije tako da ste u minusu min 50 dinara za tu jednu kiflu samo u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.