Proizvođači malina traže da država posreduje u dogovoru oko cene

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je da to udruženje traži od države da posreduje između proizvođača i otkupljivača u dogovaranju okvirne cene što hitnije jer žele da znaju uslove na tržištu pre nego što počne sezona obrade tog voća.
Proizvođači malina traže da država posreduje u dogovoru oko cene
Foto: Pixabay
On je rekao da je rod u Čileu, koji je među najvećim svetskim proizvođačima malina, podbacio do 70 odsto i da je naglo skočila cena smrznute maline na zalihama.
 
"Kilogram klasirane (rolend) smrznute maline košta 250 dinara, a 125 grama u maloprodaji košta od 1,3 do dva evra", rekao je Radović.
 
Dodao je da su proizvođači doneli odluku da zatraže pomoć države u posredovanju na Upravnom odboru tog udruženja i da će Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede uputiti pismo sa takvim zahtevom. Radović je ocenio da će, zbog prošlogodišnjih vremenskih nepogoda snega, vetra i mraza koji su oštetili stabla malina i kupina, ovogodišnji rod malina biti manji za oko 30 odsto i da će zbog toga ponuda biti manja, a cene više i da ne žele da ih kao do sada otkupljivači ucenjuju.
 
"Kilogram kupina je prošle godine otkupljivan za 30 do 50 dinara, a sada se prodaje po 100 dinara. Na kom se to poslu može ostvariti takva zarada", rekao je Radović.
 
Istakao je da se prošle godine u rešavanje problema niske otkupne cene malina i kupina uključilo jedino Ministarstvo poljoprivrede, ali ne i ministarstva finansija i trgovine, a da proizvođači tog voća nisu dobili nikakav odgovor od Komisije za zaštitu konkurencije koja je prošle godine na terenu ispitivala da li ima zloupotrebe dominantnog položaja otkupljivača.
 
On je rekao da ni komisija koju je osnovao Nacionalni savet i koja je trebalo da radi na izradi zaštitne markice o poreklu maline nije uradila ništa za skoro godinu dana, a nema izveštaja ni o tome da li je neko kontrolisao prodavce zaštitnih sredstava i njihove marže, a što su tražili proizvođači tog voća.
 
"Prošlogodišnji rod maline nije bio veći od 50.000 tona do 60.000 tona, a državni zvaničnici tvrde da se iz Srbije izvezlo oko 100.000 tona, pa mi nije jasno čija je to malina koja izlazi iz Srbije, a nije srpska", rekao je Radović.
  • Choda

    20.02.2020 01:13
    Tttttttttttt....
    Eve ga, oglasio se Dobrivoje. Sada će da se "bori" za proizvođače malina i kupina dok se voćkice ne obrade, oberu i predaju, a posle... zimski san, živ se ne čuje do marta. E moj Dobri... ANDRIš li ANDRIš vesele proizvođače!
    Srećno u novoj sezoni!
  • pers

    17.02.2020 15:16
    maline
    dokle ce mo vise slusati o ovim malinarima,,,gde su bili kad je cena bila visoka,,onda se nisu bunili,,nego trljali ruke,,a sad im jako lose,,,pa ljudi dosadili ste,,a zasto bi drzava i morala vama da pomogne,,pa zito i kukuruz je jos jeftinije pa nisam cuo da se neko bunio kao malinari,,,,
  • Toni

    17.02.2020 14:56
    Ovcama pricati da su ovce?
    Sprovedena analiza tržišta otkupa i izvoza malina
    *2013 je to bilo nekih 200 miliona dolara u izvozu za 63 hiljada tona,2017 je to bilo vec 120 hiljada tona,blizu 350 miliona dolara/300 miliona eura.

    U Srbiji se godišnje prosečno na 15.000 hektara proizvede oko 80.000 tona maline. Samo u 2009. godini čak 63.200 tona je izvezeno što je donelo u zemlju prihod od 200 miliona dolara

    Piše: Branislav Gulan

    https://www.makroekonomija.org/poljoprivreda/proizvodnja-i-potrosnja-malina-u-srbiji/

    Zar je moguce da niko od proizvodjaca nema testise da kaze"Ajmo sami da izvozimo"?Sta ih sprecava?Sprecava ih ova cifra gore gde brat bratu pola ide politicarima kako lokalnim tako i republickim.Narod ko narod ceka da mu dozivotni lopov da trzisnu utakmicu.Malo morgen.Neka ceka i dalje.

    REPUBLIKA SRBIJA

    KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE

    "Na osnovu svih prikupljenih i analiziranih podataka i informacija, Komisija nije mogla da izvede zaključak o postojanju poremećaja na tržištu otkupa malina roda 2017. godine, koji bi mogli biti rezultat sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije od strane učesnika na tom tržištu."

    http://www.kzk.gov.rs/sprovedena-analiza-trzista-otkupa-i-i

    Savet Komisije
    1. Čedomir Radojčić, član Saveta;
    2. Miroslava Đošić, član Saveta;
    3. Danijela Bokan, član Saveta;
    4. dr Siniša Milošević, član Saveta;

    *detaljan izvestaj o malinama i trgovini malinama u srbiji:

    http://www.kzk.gov.rs/kzk/wp-content/uploads/2018/01/Analiza-trzista-malina_2017.godine.pdf

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija