"Crni ponedeljak" na berzama zbog virusa korona

Na svetskim tržištima kapitala svanuo je "crni ponedeljak" brišući milijarde dolara tržišne vrednosti kompanija, jer je širenje epidemije koronavirusa izvan Kine pomračilo izglede globalnog rasta, zbog čega investitori rasprodaju akcije i "sele" ulaganja u sigurnu imovinu.
"Crni ponedeljak" na berzama zbog virusa korona
Foto: Pixabay
Fjučersi američkih akcija beleže dramatičan pad, cena zlata je skočila na sedmogodišnji maksimum, dok je nafta potonula za gotovo 4,0 odsto usled širenja straha od pandemije, nakon što su Iran, Italija i Južna Koreja izvestili o rastu broja slučajeva koronavirusa u tim zemljama.
 
Na Njujorškoj berzi je jutros u 5:43 časova po lokalnom vremenu, indeks fjučersa Dau e-mini pao za 759 poena ili 2,62 odsto, gurnuvši na otvaranju berze glavni indeks Volstrita, industrijski Dau Džons, u minus od preko 700 poena.
 
Na evropskom trgovanju, italijanske akcije su se stopoštale za više od 4,0 procenta, pošto je vest o rastu broja obolelih od virusa praktično paralisala delove industrijskog severa zemlje. Milanska berza je na putu da zabeleži najgori dan od 2016. godine.
 
Indeksi na berzama u Frankfurtu i Parizu su pali za više od 3,0 odsto, a londonski FTSE se spustio 2,5 procenata, što znači da je u tom regionu "zbrisano" najmanje 350 milijardi dolara tržišne vrednosti kompanija.
 
Istovremeno, "preletanje" investitora u imovinu koja se smatra sigurnim utočištem u vremenima neizvesnosti dovelo je do strelovitog uspona cene zlata od 2,5 odsto, na sedmogodišnji maksimum od 1.680 dolara po unci.
 
Na azijskim tržištima, indeks južnokorejske berze Kospi pao je za 3,9 odsto, nakon što je vlada objavila visok nivo nadzora jer je broj zaraženih virusom porastao na 763 osobe, a broj smrtnih slučajeva na sedam.
 
Australijski referentni indeks skliznuo je 2,25 procenata, a novozelandski za oko 1,8 posto. Kineski indeks najlikvidnijih akcija CSI300 zaključen je u padu za 0,4 odsto. Japanska berza je danas zatvorena zbog državnog praznika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.