MOR: Bez posla bi moglo da ostane između 13 i 15 miliona ljudi

Međunarodna organizacija za rad (MOR) procenila je da bi prinudne mere i ograničenja zbog pandemije virusa korona mogle da ostave bez posla između 13 i 35 miliona ljudi, objavljeno je na portalu Saveza samostalnih sindikata Srbije.
MOR: Bez posla bi moglo da ostane između 13 i 15 miliona ljudi
Foto: Pixabay
Kako se navodi, MOR takođe procenjuje da bi "siromaštvo uz rad" do kraja godine moglo da pogodi između 8,8 i 35 miliona. Termin "siromaštvo uz rad" je uveden za one koji su uspeli da zadrže radno mesto, ali uz minimalne plate.
 
Otpuštene radnike, prema procenama, čeka gubitak mesečnih prihoda između 860 milijardi i 3.400 milijardi američkih dolara.
 
Međutim, stručnjaci procenju da će broj nezaposlenih biti znatno veći, imajući u vidu da su nakon krize 2008, 22 miliona radnika ostala bez posla, a ova aktuelna kriza usled pandemije je sveobuhvatnija, navodi MOR.
 
Najviše će biti pogođeni najsiromašniji, sezonski radnici, nekvalifikovani, koji nisu imali redovne i pristojne zarade ni u vreme oporavka privrede nakon 2012. godine.
 
Sjedinjene Države su procenile da obustavljanje privrednih aktivnosti može koštati 37 miliona izgubljenih radnih mesta, pre svega u transportu i uslužnim delatnosti. Stoga su preduzete mere kojima je Kongres odobrio ogromna sredstva namenjena za pomoć korporacijama, paušalcima ali i radnicima u vidu smanjivanja poreza i doprinosa pre svega, ali i plaćenih odsustvovanja i bolovanja, ističe se u saopštenju.
 
Italija, koja je najviše pogođena epidemijom, planira paket ekonomske podrške od oko 25 milijardi evra, uglavnom za dodatno finansiranje zdravstva, a obustavljeno je i plaćanje hipoteka. U Nemačkoj će paušalci, samozaposleni tokom tri meseca dobijati direktnu pomoć do ukupno 15.000 evra, navodi se u saopštenju.
 
Austrijska vlada pripremila je paket pomoći privredi u vrednosti od 38 milijardi evra, a deo pomoći ići će za otpis određenih poreskih obaveza. Pomoć je namenjena pre svega najviše pogođenim sektorima, naveo je MOR.
 
U saopštenju se ističe da ove sumorne prognoze i krajnja neizvesnost za zaposlene i poslovanje izgleda ne pogađaju IT sektor, vodeće kompanije u ovoj oblasti i velike lance onlajn trgovine.
 
Neke od njih su objavile povećanje zarada i tražnju za novim radnicima, ili zbog pregrejanih platformi usled rada od kuće većine firmi i potrebom za održavanjem sistema i mreža ili zbog povećanih naružbina i trovine elektronskim putem, naveo je MOR.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija