Ministarstvo finansija: Kreditni rejting potvrđen kao dobar uprkos pandemiji

Agencija "Fitch Ratings" potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB plus sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Ministarstvo finansija: Kreditni rejting potvrđen kao dobar uprkos pandemiji
Foto: 021.rs
Kako je agencija ocenila, dobro izbalansiran budžet za 2020. godinu, fiskalna disciplina Vlade Srbije i visina depozita, pružaju dovoljno fiskalnog prostora za postkrizno reagovanje.
 
Prema proceni ove rejting agecije, očekuje se da će rast BDP-a u 2021. godini iznositi 5,8 odsto, što je za 2,2 procentna poena više od prethodne prognoze, zahvaljujući očekivanom rastu investicija, oporavku privatne potrošnje, poboljšanju uslova na tržištu rada i oporavku tražnje.
 
Fitch agencija posebno je istakla da je rast investicionih ulaganja nadmašio očekivanja u četvrtom kvartalu 2019. godine, kao i da je taj trend nastavljen i u 2020. godini, prenelo je ministarstvo.
 
Kreditni rejting Srbije je otporniji na šok izazvan korona virusom zahvaljujući tome što je uticaj turizma na ekonomiju mali, povećanim deviznim rezervama, pozitivnim uticajima nižih cena energije i umerenom učešću nerezidenata u javnom dugu.
 
Takođe, dobro je i to da je inflacija u februaru ostala niska i stabilna na nivou od 1,9 odsto, dodaje se u saopštenju i navodi da je dobar pokazatelj i rast deviznih rezervi koje su za poslednjih godinu dana povećane za više od dve milijarde evra.
 
U saopštenju se dodaje da je izuzetno pozitivno ocenjen značajan i konstantan pad učešća duga države u bruto domaćem proizvodu, sa 71,2 na kraju 2015. godine na 52,9 odsto na kraju 2019 godine.
 
U izveštaju agencije konstantuje se da je značajan napredak postignut u unapredjenju poreske administracije i upravljanju javnim finansijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.