Većina privrednika misli da će posledice pandemije trajati do godinu dana, neophodna državna pomoć

Većina privrednika u Srbiji smatra da će posledice nestabilnosti izazvane zbog pandemije virusa korona trajati između šest meseci i godinu dana.
Većina privrednika misli da će posledice pandemije trajati do godinu dana, neophodna državna pomoć
Foto: Pixabay
Kako je saopštila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), privrednici kao najveći izazov vide probleme sa naplatom i likvidnošću, padom tražnje, ali i probleme u vezi sa redovnom isplatom zarada. Takođe, većina privrednika smatra da je najvažnije da se dođe do smanjenja ili odlaganja naplate poreza i doprinosa na zarade.
 
Kako se navodi u saopštenju, gotovo svi privrednici veruju da će pandemija izazvati negativne posledice, a 69 odsto privrednika je stava da će posledice trajati od šest meseci do godinu dana. Gotovo dve trećine njih veruje da će im se prihodi značajno smanjiti zbog epidemije virusa korona, a neki misli da će prihodi biti manji za 50 odsto. 
 
Anketa koju je sproveo NALED među 110 kompanija i privrednika, pokazala je da u 97 odsto slučajeva, vanredno stanje utiče umereno ili vrlo negativno na poslovanje. Dve trećine ispitanih ima problema sa likvidnošću, 45 odsto se suočava sa padom tražnje, a trećina ne zna da li će moći da redovno isplati zarade.
 
Mnogi privrednici čekaju i mere koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koje će biti objavljene sutra. Prema najavama, država bi trebalo da obezbedi novac za mikro i mala preduzeća, za čije bi radnike bio obezbeđen minimalac za tri mesea. 
 
Najveći broj privrednika, njih 89 odsto, smatra da je najvažnije da dođe do smanjenja ili odlaganja naplate poreza i doprinosa na zarade. Polovina njih odobrava to što država najavljuje da će garantovati plasman povoljnih kredita za likvidnost. 
 
Na kraju lanca ispaštaće radnici, jer privrednici smatraju da će na mere vanrednog stanja morati da odgovore smanjenjem broja zaposlenih, ali i obima proizvodnje. Procena anketiranih privrednika je da bi morali da otpuste oko 1.100 radnika.
 
Polovina njih bi pokušala da prebrodi krizu i smanjenje troškova, u slučaju da ne postoji podrška države, a druga opcija je da se koriste viškovi iz prethodnih perioda ili pak, u trećem slučaju, da se zadužuju kod banaka.
 
U NALED-u ističu da stavovi privrednika pokazuju da je ključnja podrška države kako bi se sprečio veći rast nezaposlenosti.
  • pitko

    31.03.2020 06:29
    Hoce biti egzit ove godine?
  • Sima II Strahota

    31.03.2020 05:38
    Zaustavite ludilo
    Drzava ne treba da "pomaze", treba smo da zaustavi ovo ludilo od policijskog casa, zatvaranja svega postojeceg, itd. Ako mogu Svedska, Belorusija, Brazil, mozemo i mi. Svi ti brojevi mrtvih i zarazenih su irelevantni, jer mediji ne daju poredjenje sa brojevima bez epidemije, u suprotnom bi njihovo sirenje straha propalo.
    Hrvatski portal index.hr uz brojeve zarazenih, umrlih i izlecenih donosi i broj nezaposlenih. U jednoj Hrvatskoj od 4 miliona ljudi, gde je ekonomska situacija znatno bolja nego u Srbiji, broj nezaposlenih zbog korona virusa presao je 140.000. Koliko nezaposlenih, koliko unistenih porodica, detinjstava, koliko samoubistava zbog dugova, koliko upropascenih preduzeca, koliko nesrece, bola, frustracije... zasto? Da bi posle ove vestacki izazvane krize neki bogati "cike" dosli i sve nas pokupovali za tepsiju ribe? Da i nasi unuci (ako ih bude bilo, jer doktori zenama u Srbiji govore da ne treba da ostanu u drugom stanju) rade za dugove koje smo napravili?
    Nosenje maski, smanjenje guzvi, sve je to Ok, ali treba imati meru i shvatiti da se od prirode (neki bi rekli Boga) ne moze pobeci. Neki od nas (evo npr. ja spadam u rizicnu grupu) ce umreti, a neki nece sada - umrece kasnije. Mediji vesto i beskrupulozno manipulisu strahom od smrti. Jeste, svi cemo umreti, da svi, bas svi. Hajde da se ne bojimo, nego da uradimo nesto smisleno, da uzivamo u zivotu, umesto da dozvolimo da nas plase i muvaju levo-desno kao stado ovaca
  • dragan perković

    31.03.2020 05:38
    A
    Ne dati ni dinara.Kad tražite posao kažu vam da oni nisu socijalna ustanova,e pa recite im da ni mi nismo sicijalna država.Hteli ste da budete poslodavac-izvolite.Nemate para-prodajte,ibjavite bankrot.U nirmalnim državama hiljade firmi objavi bankrit,ali hiljade nivih firmi se pojavi.U kijij firmi se prave planovi,skuplja novac za nova ulaganja,za vanredne mere (sirovine,elementarne nepogode, požar, zemljotres, epidemija) ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.