Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a, mnogo je gore nego globalna finansijska kriza

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije virusa korona koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.

"Nikada u istoriji MMF-a nismo svedočili zaustavljanju svetske ekonomije", rekla je Georgijeva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

"Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna finansijska kriza" pre desetak godina, dodala je.

Georgijeva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.

MMF posebno zabrinjava mogućnost da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene.

Georgijeva je najavila da će MMF iskoristiti svoje rezerve za vanredna stanja od bilion dolara kako bi pomogao pogođenim ekonomijama, uključujući afričke zemlje koje bi inače morale da biraju između borbe protiv novog koronavirusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je zemlje da suspenduju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstveno osiguranje za slučajeve Kovida-19.

"Ako ljudi odgađaju ili odustanu jer to ne mogu priuštiti, ne štete samo sebi nego otežavaju kontrolu nad pandemijom i dovode društvo u opasnost", rekao je.

Lider SZO izvestio je da su zemlje donatori već obećale ili uplatile gotovo 690 miliona dolara za SZO plan odgovora na Kovid-19, što je više od zatraženih 675 miliona dolara.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u svetu ove je nedelje prešao milion, a umrlo je više od 50.000 obolelih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.