Država najavila pomoć svima, poljoprivrednici nisu ni spomenuti

Država je najavila pomoć svima - i punoletnim građanima, malim i velikim preduzećima, samo poljoprivrednici nisu ni spomenuti.

Zatvaranje pijaca mnoge poljoprivrednike stavilo je u gotovo nemoguću situaciju, kako doći do svojih njiva, ali i kako kada uberu proizvode da ih dostave kupcima?

"Država bi poljoprivrednicima mogla da pomogne tako što bi im što pre isplatila sva zaostala dugovanja za prošlu godinu i prvi kvartal ove godine, pre svega premije. To je zakonska obaveza bez obzira na vanredno stanje", objašnjava za portal Nova ekonomija agroekonomista Milan Prostran.

Osim toga, poljoprivrednicima bi pomoglo kada bi im država, recimo, povećala direktna davanja po hektaru. 

Prvi na udaru su poljoprivrednici sa zasadima ranog povrća.

Obrano je, a ukoliko ga uskoro ne prodaju, veći deo roda mogao bi da istruli.

"Kada uvodite zabranu, trebalo bi da ponudite neko rešenje tim ljudima. Recimo, možda je za pijace bilo rešenje da bude otvorena svaka druga tezga i da se održava ta distanca. Ove mere zabrane najviše pogađaju male i srednje farmere koji imaju nešto proizvodnje, ali sada svoje proizvode ne mogu da distribuiraju, nemoćni su. Nemaju ugovore sa trgovačkim lancima ni sa prerađivačkom industrijom. Jedini način da dođu do kupaca bile su im pijace, koje su sada zatvorene", kaže Prostran.

Kako piše Nova ekonomija, nije jasno zašto se među prvim merama pomoći privredi koje je Vlada objavila nije našla i pomoć poljoprivredi. Mediji navode da bi jedna od mera da se sačuva domaća poljoprivreda moglo da bude uvođenje prelevmana, odnosno taksi za uvoz voća i povrća koje se već proizvodi u Srbiji, kako bi se podstakla potrošnja domaćeg voća, jer ono iz uvoza postaje skuplje.

Originalni tekst čitajte na portalu Nova ekonomija.

  • Zoki

    05.04.2020 07:17
    Dobra stara vremena
    Nisu oni iz DS-a bili žuti, bili su ZLATNI! Sada bi od blata pravio Dulićku i Dragina!
  • Bosko

    05.04.2020 03:26
    E glupog li naroda, opet se po 30 005 put zalece za sangarepu SNS-a, SPS-a,....
    Pametni se zalete 1x,2x,3x i vise nikad, a retardirane budale mogu tako jos x godina.
  • Dejan

    04.04.2020 23:36
    Cccc
    Na nasedajde na provokaciju v8, eto vam klasicnog primera nekog bota ili nekog kome je bas dosadno u zivotu,ne zna taj sta su vile i sta je volu istalo medju nogama !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.