Očuvanje plata u javnom sektoru nerealno na duže staze

Dok se privatna preduzeća suočavaju sa teškoćama u periodu vanrednog stanja i otpušanja radnika su brojna, ministar finansija Siniša Mali je, predstavljajući nedavno paket ekonomskih mera države za podršku privredi zbog krize izazvane korona virusom, rekao je da u javnom sektoru neće biti smanjenja plata ili otpuštanja.
  Očuvanje plata u javnom sektoru nerealno na duže staze
Foto: 021.rs
Urednik ekonomije u listu Danas Aleksandar Milošević kaže za Novu ekonomiju da meru, s jedne strane, ne bi kritikovao i da je ona opravdana.
 
On je dodao da se mera može posmatrati kao signal privatnicima da se i oni tako ponašaju, a Milošević takođe i smatra da je mera održiva ukoliko kriza ne bude trajala duže.
 
"Ukoliko kriza ne potraje duže od ova dva meseca, država će izdržati ovaj udarac. Ako kriza bude trajala, to neće biti održivo", kaže Milošević.
 
Konsultant Bogdan Petrović je rekao za Novu ekonomiju da je brzina oporavka posle krize ključna, ali da misli da to neće ići lako i da će "posledice trpeti svi".
 
"Ako oporavak privrede ne bude bio brz, i javni sektor će morati da trpi posledice. Ja se plašim da će oporavak trajati duže", smatra Petrović.
 
On je dodao i da država ne može opstati sa "obogaljenim privatnim sektorom" i da javne finansije mogu da funkcionišu samo dok radi privreda.
  • e

    04.04.2020 18:51
    U sto maraka da ce nam skinuti svima bar 30%, bez pardona, kao onomad 10% za "oporavak Srbije". I ovim doktorima i sestrama takodje, sto sad ginu dok svi sedite i dosadjujete se u kucama i na internetu.
  • @

    04.04.2020 17:41
    "Privreda" ove zemlje, ako pod privredom podrazumevate samo delatnost privatnog sektora, počiva na trgovini (pogledajte udeo carina u budžetu RS).
    Od početka pandemije trgovina beleži enormni rast.
    O čemu vi pričate? O kojoj konkretnoj delatnosti? O čijem profitu? Kome fali kapitala iz javnog sektora?
  • Hana

    04.04.2020 17:33
    Ekonomija
    Sigurno da pojava ove pandemije utice na ekonomiju u Srbiji i sire,ali nadamo se da cemo se sto pre oporaviti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.