Zaštita potrošača obesmišljena, zakazuje mehanizam kažnjavanja

Tokom trajanja vanrednog stanja pokrenuta su 702 vanredna inspekcijska nadzora što se tiče ograničenja visine cene i marži.

Kod 27 privrednih subjekata utvrđena je povreda te odredbe što znači da su povećavali cene asepsola, limuna, banana, crnog luka, a iz inspekcije kažu da je za to delo predviđena kazna od 500.000 do dva miliona dinara za pravna lica

"Na početku ove situacije bilo je žalbi na poskupljenje maski, asepsola, takođe i na cenu limuna, pomorandži", kaže za Prvu TV Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača "Efektiva".

"Tržišna inspekcija radi svoj deo posla, ali svakako zakazuje mehanizam kažnjavanja, jer svaki trgovac zna da inspekcija donosi rešenje i pokreće se postupak koji zastari i trgovac ne bude kažnjen", kaže Gavrilović.

"Iskusni trgovci to znaju i trebalo bi taj sistem kažnjavanja malo pojednostaviti da bude efikasniji i onda bi trgovci vodili računa", kaže on.

"Sistem zaštite potrošača je u Srbiji obesmišljen", kategoričan je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, dobrim delom krivicu za to snosi odeljenje za zaštitu potrošača preko tržišne inspekcije, naime, ona je poslednjim izmenama Zakona o zaštiti potrošača obesmišljena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.